Проектът Mbed OS, в рамките на който ARM създава отворена ОС за устройствата от концепцията „Интернет на нещата“, представи новата файлова система LittleFS, оптимизирана за вградени устройства. Кодът на LittleFS е написан на Си и се разпространява под Apache 2.0 лиценза.

Файловата система LittleFS включва около 2000 реда сорс код, не е взискателна към ресурсите и може да работи със съвсем ограничен обем RAM. Никъде в кода не се използват рекурсивни извиквания и е възможна работата без динамично заделяне на паметта, а само със статични буфери. За разлика от другите операционни системи за Флаш дискове с журнална структура на данните, при LittleFS размерът на използваната оперативна памет винаги остава постоянен, независимо какво се записва и какъв е размерът на хранилището.

LittleFS включва алгоритми за равномерно износване на флаш дисковете (wear leveling), даващи възможност за минимизиране повторното използване на блоковете и по-равномерното изчистване на блоковете на флаш дисковете, контролерите на които не осигуряват решението на тази задача.

LittleFS е особено устойчива на крашове и защитава от внезапното спиране на работа, например при прекъсването на електрическата енергия.

Структурата на LittleFS е блок от директории, всяка от които има свързан списък метаданни. Поддържа се пълния списък POSIX функции за работа с файлове и каталози.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари