fbpx
1.9 C
София

Представена е нова технология за мигновено откриване на заразените от COVID-19

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Учените от американския университет Джордж Вашингтон Разработиха и патентоваха прибор, който в режим на реално време определя наличието на различни газове във въздуха, Но след неголямо усъвършенстване, за което те получиха грант в размер на $50 000, уредът започва да определя наличието на SARS-CoV-2 частици в издишвания от човека въздух. Сега се провеждат клиничните тестове и ако те се окажат успешни, всеки ще може да определя чрез малка приставка към смартфона наличието на новия коронавирус в собствения и чуждия издишан въздух.

Това е портативно устройство, съставено от тънки проводници, които изглеждат като кичур коса, покрити със златен слой, което първоначално е използвано за измерване наличието на различни конкретни газове в околния въздух. Принципът на работа на  този уред не е сложен: при появата на молекулите на определени газове във въздуха, позлатените проводници реагират на тях и спектърът на отразената от тях светлина се променя по специфичен начин. Специализиран софтуер, който може да бъде вграден и в приложение за мобилни устройства, регистрира тези промени и на основата на заложените в него шаблони на цветови съответствия, показва наличието на молекулите на един или друг газ във въздуха.

За да може този уред да реагира на новия коронавирус, неговият детектор е обработен с разтвор, който съдържа характерните протеини, които осъществяват контакт със SARS-CoV-2. При инфекция, в издишваният от човека въздух има частици от новия коронавирус, които реагират с детектора от позлатени проводници и предизвикват специфични отражения, по които е възможно в реално време да се следи дали е налице зараза от новия коронавирус дори и в самото начало на инкубационния период, когато все още няма каквито и да било симптоми.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
pixel
pixel
1 година

хора, моля ви, минаха 7 месеца вече! Елементарни факти са: Не се заразяваш с Ковид-19. Това е болест, разболяваш се от нея. Заразяваш се със Sars-Сov-2.

Нови ревюта

Подобни новини