fbpx
11.8 C
София

Представена е технология за рециклиране на всички видове пластмаса

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Пластмасовите молекули са свързани със здрави въглеродни връзки и затова пластмасата е здрава и гъвкава, но се разлага твърде дълго. Освен това е трудно да се рециклира – различните видове пластмаса изискват сортиране и използване на индивидуални методи за рециклиране. Учени от Масачузетския технологичен институт се доближиха до решаването на този проблем, като въведоха универсален метод за превръщане на смесени видове пластмаса в пропан.

Американските учени са създали катализатор за химическото разграждане на всички видове пластмаса. След взаимодействието на катализатора с пластмасата се получава пропан – полезен за хората газ. Новият катализатор е направен от порест материал с кобалтови наночастици – зеолит. При проникването на микропластмасовите частици в порите на зеолита, полимерните вериги се разкъсват в една и съща точка за всички тествани видове полиетилен и полипропилен, в резултат на което пластмасата се превръща в пропан.

Това означава, че при използването на новия катализатор, не е необходимо да се изразходват време и пари за сортиране на различни видове пластмаса – достатъчно е да започне взаимодействието между катализатора и отпадъците. Чрез мащабирането на този процес новата технология ще спести милиони долари и ще даде възможност за изграждането на нови съоръжения за рециклиране на пластмасата.

При тестването на новата технология се оказа, че се рециклират 80% от различните видове пластмаси, които са се преврънали в пропан.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини