fbpx
16.8 C
София

Представен е нов съвременен начин за измерване на кръвното налягане

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Обикновено за измерване на кръвното налягане се използва маншет, който се увива около ръката и е свързан с ръчна помпа и манометър или цифрова скала за показване на налягането. Измереното по този начин налягане в с достатъчно голяма точност, но този маншет е невъзможно да се носи цял ден, а за хората с хипертония би било изключително полезно да виждат кръвното си налягане в реално време.

Австралийските специалисти от университета Монаш представиха иновативно малко и портативно устройство, което мери кръвното налагане по съвсем друг начин. Системата включва компактен радар с непрекъсната вълна (continuous wave radar, CWR) във вид на неголям стикер, който се залепва на гърдите и сензор във вид на клипс (photoplethysmogram sensor, PPG), който се поставя върху меката част на лявото ухо.

С помощта на тези два сензора системата изчислява времето, което изминава от свиването на сърдечния мускул, в резултат от което се изтласка кръв, до достигането на потока кръв до меката част на ухото. Основното преимущество на тази иновация е, че няма никакъв дискомфорт по време на носене на системата. По този начин може да се извършва непрекъснат мониторинг на кръвното налагане независимо от състоянието на потребителя – по време на сън или при сутрешния крос.

По време на тестовете новата система показва 93% точност в стационарен режим и 83% по време на извършване на физически упражнения.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини