fbpx
13.2 C
София

Представиха най-бързата в света система за улавяне на въглероден диоксид с КПД 99%

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Натрупването на въглероден диоксид в атмосферата се счита за основна причина за изменението на климата и намаляването на емисиите на CO2 може да не е достатъчно за предотвратяване на парниковия ефект. Би било хубаво да се научим да улавяме вредните газове, които вече са попаднали във въздуха. Японски учени разработиха ново съединение, което улавя въглеродния диоксид от атмосферата с ефективност от 99% и работи над два пъти по-бързо от съществуващите към днешен ден аналози.

Технологиите за директно улавяне и съхранение на CO2 обикновено прокарват въздуха или отработените газове през някакъв филтър или катализатор. Специалистите от Tokyo Metropolitan University използват своя собствена хибридна система, базирана на течни амини.

По време на тестването системата успя да премахне 99% от въглеродния диоксид от въздуха с концентрация на CO2 от 400 ppm, което е приблизително колкото сегашното ниво на атмосферата. Освен това процесът е много по-бърз, отколкото при другите подобни технологии: 201 милимола CO2 на час. Това е над два пъти по-бързо от другите технологии за директно улавяне на СО2.

Замърсителят се отделя на люспи от твърд материал от карбамова киселина, който може да бъде отстранен от течността сравнително лесно. Ако е необходимо, въглеродният диоксид може лесно да бъде превърнат обратно в газообразна форма чрез нагряване на веществото до 60°C. В този случай течната смес е подходяща за повторна употреба.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини