fbpx
8.6 C
София

Представиха нова технология за стартиране на термоядрена реакция с помощта на хиперзвукова технология

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Технологията на термоядрения синтез все още не е доказала своята рентабилност, но лабораториите и частните компании не се отказват и продължават изследванията в тази област. Повечето от тях експериментират с реактори от типа на токамак и стелатор, които нагряват плазмата до чудовищни ​​температури. Британската компания First Light Fusion намери друг начин, без използването на скъпи мощни лазери или магнити. Новата технология се базира на свръхзвуковата скорост на снаряд постигната с помощта на линеен ускорител.

Технологията, която стартиращата компания First Light Fusion е взаимствана от вид морски раци и по-точно от тяхното оръжие. Те с огромна скорост щракат със своите щипки и по този начин създават ударни вълни, в които скоростта на образувалите се малки водни струи достига до 100 км/ч. При тази скорост водата се изпарява и създава миниатюрни мехурчета. Те се сблъскват помежду си и бързо се спукват, но за кратко време водните пари в тях се нагряват до десетки хиляди градуси.

 

Специалистите на First Light Fusion многократно са засилили този ефект. Те използват редица неголеми мишени с кубична форма и страна около 1 см, които създават ударни вълни и мехурчета в резултат от въздействието на малък снаряд, движещ се с огромна скорост. Образувалите се вълни многократно увеличават налягането в неголямата капсула с гориво, разположена в центъра центъра на мишената.

Снарядът се ускорява от електромагнитно устройство, което е на практика линеен ускорител до 6,5 км/с или 23 400 км/ч, което е под 19 пъти от скоростта на звука. При сблъсъка с мишената налагането достига до 100 гигапаскала. Специалната конструкция на мишената десеторно увеличава това налягане и по този начин се постига налягане от 1 терапаскал, а при взрива на капсулата натискът на вълните от всички страни усилва налягането още 10 пъти и по този начин то достига 100 терапаскала. В резултат от това горивото се ускорява до 70 км/с или 252 хиляди км/ч.

 

В резултат от тези процеси възникват налягане и температура, които са достатъчни за стартирането на термоядрена реакция на синтеза. Тя отделя значително количество топлинна енергия и неутрони, които се поглъщат от стена от течен литий с дебелина един метър, която обгражда камерата. Тази топлина превръща водата в пара, която завърта турбина, генерираща електрическа енергия.

Според изчисленията на First Light, всяка една от тези цели може да произведе достатъчно енергия, за да захранва средно еднофамилно жилище в продължение на една година. Тоест това са около 6,2 MWh. В работен режим електроцентралата ще може да генерира тази мощност на всеки 30 секунди, тоест мощността й ще бъде 755 MW – малко по-малко от 1 GW, колкото произвежда една средностатистическа АЕЦ в САЩ. Но без ядрени отпадъци и риск от авария.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини