fbpx
15.2 C
София

Представиха прототип на литиевойонна батерия с вода в качеството на електролит

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Японски учени представиха литиевойонна акумулаторна батерия, в която вместо традиционен електролит се използва вода. Според нейните създатели, в близко бъдеще новата технология ще даде възможност за създаването на напълно безопасни захранващи елементи, които не могат да се самозапалват. Новите батерии са подходящи за използване като акумулаторни хранилища за слънчевите панели, за вятърните електроцентрали и градските електромобили.

Класическите литиево-йонни акумулаторни батерии се използват на практика във всички мобилни устройства, в електромобилите и т.н. Тези батерии издържат на многобройни цикли на зареждане и разреждане, като едновременно с това предлагат голям капацитет. Но в тях се използват органични разтворители, при които рискът от самозапалване при деформация на корпуса на батерията е много голям. Японските учени и решиха да премахнат този проблем, като замениха този електролит с вода.

В новите батерии отрицателният електрод включва молибденов оксид – неорганично съединение с кислорода, което осигурява производителност, достатъчна за серийно производство. Тестовете показват, че след 2000 цикъла на зареждане и разреждане капацитетът на новата батерия е паднал с не повече от 30%.

Новите батерии не са подходящи за работа с високи напрежения и тяхната енергийна плътност е по-ниска. Но те са идеални за използване в комбинация с слънчеви панели или вятърни централи, като в подобни сценарии те по нищо не отстъпват на стандартните литиево-йонни акумулаторни батерии.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини