fbpx
22.8 C
София

Представиха специализиран софтуер за прочитане и декриптиране микрокодовете на Intel

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Екип експерти по информационна безопасност от uCode публикува сорс кодовете на програма за декриптиране микрокодовете на Intel. За извличане на криптирания микрокод може да се използва техниката Red Unlock разработена от същите специалисти през 2020 година. Представената в тази програма възможност за декриптирането на микрокода дава възможност за изследване вътрешната структура на всеки микрокод и самия метод и начин на реализацията на машинните инструкции на х86 архитектурата. И още, благодарение на този специализиран софтуер стана възможно подробното описване на формàта на обновяванията за процесорите на Intel, алгоритъма на тяхното криптиране и криптиращия RC4 ключ, използван за защита на микрокода.

За определяне на криптиращия ключ е използвана уязвимост в Intel TXE, с помощта на която е станало възможно влизането в недокументиран режим за настройка, на който експертите са дали кодовото име Red Unlock. Именно в този режим директно от централния процесор се изтегля дъмпа с работещия в момента микрокод, който след това се декриптира с качената в GitHub програма (github.com/chip-red-pill/MicrocodeDecryptor).

Предложеният софтуер позволява изваждането и декриптирането на микрокода, но не може да го променя, понеже неговата цялостност допълнително се проверява с помощта на дигитален подпис, базиран на RSA алгоритъма. Програмата е тествана с процесорите на Intel от фамилията Gemini Lake с архитектура Goldmont Plus и Intel Apolo Lake с архитектура Goldmont.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини