Представиха технология за разпознаване на жестове с помощта на ултразвук

0
29

Група норвежки конструктори предлага мобилните устройства да бъдат оборудвани със система за разпознаване на жестовете на потребителите. За разлика от конзолата Kinect или представени по-рано ноутбукове, при новата технология се използват не инфрачервени лъчи, а ултразвук. Изследователите са публикували подробности за разработката на своя официален сайт.

Ключова особеност на изобретението е използването на източник на ултразвук, свързан с компактен сензор. Демонстрирайки предимствата на своята система, норвежкият екип от специалисти, който преди това е работил върху алгоритми за цифрова обработка на сигнала в Университета на Осло, показва сензора, побиращ се върху човешки нокът. Малкият му размер позволява той да бъде вграждан дори в мобилни телефони. Като друго предимство на технологията изобретателите посочват възможността за улавяне на отразения звук от ръката на потребителя, който се намира не непосредствено пред екрана, а встрани от него. И накрая, инженерите посочват факта, че ултразвуковите системи са много по-икономични от оптичните.


Разпознаването на жестове ще позволи на потребителите да управляват устройствата без съприкосновение с екрана им. Демонстрираните от компанията Elliptic Labs жестове позволяват обръщане на страници, промяна на мащаба на изображенията и дори задействане на отделни елементи на интерфейса. Точността на позициониране не се съобщава, но в демонстрационния видеоклип оборудваният с технологията таблет успешно разпознава позициониране в прозорец с размер на пощенска марка.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за