fbpx
-4.3 C
София

Представиха финалната версия на VPN WireGuard за Windows ядрото

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Създателят на VPN WireGuard Джейсън Доненфийлд (Jason A. Donenfeld) официално представи проекта WireGuardNT, в рамките на който се работи върху високопроизводителен порт на VPN WireGuard за Windows ядрото, който е съвместим с Windows 7, 8, 8.1 и 10, като се поддържат процесорните архитектури AMD64, x86, ARM64 и ARM. Сорс кодът се разпространява под GPLv2 лиценза. Новият драйвер вече е включен в пакета на клиентската програма WireGuard, но засега е отбелязан като експериментален и по подразбиране не е активиран.

Портът се базира на отдавна проверената и утвърдена кодова база на основната реализация на WireGuard за Linux ядрото, която бе трансформирана за използване от Windows ядрото и NDIS мрежовия стек. В сравнение с предишната реализация wireguard-go, която работеше в потребителското пространство и използваше мрежовия интерфейс Wintun, WireGuardNT съществено се различава с рязко повишената си производителност благодарение на премахването на операциите по превключване на контекста и копиране съдържанието на пакетите от ядрото в пространството на потребителя. Аналогично на реализациите за Linux, OpenBSD и FreeBSD, във WireGuardNT цялата логика на обработка на протокола работи директно на ниво мрежови стек.

Да напомним, че във VPN WireGuard се използват най-съвременни методи за криптиране на информацията, като едновременно с това програмата осигурява много висока производителност, лесна е за използване и вече се доказа в редица проекти, където се налага обработката на големи обеми от трафик.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини