Представиха финалната версия на VPN WireGuard за Windows ядрото

0
657

Създателят на VPN WireGuard Джейсън Доненфийлд (Jason A. Donenfeld) официално представи проекта WireGuardNT, в рамките на който се работи върху високопроизводителен порт на VPN WireGuard за Windows ядрото, който е съвместим с Windows 7, 8, 8.1 и 10, като се поддържат процесорните архитектури AMD64, x86, ARM64 и ARM. Сорс кодът се разпространява под GPLv2 лиценза. Новият драйвер вече е включен в пакета на клиентската програма WireGuard, но засега е отбелязан като експериментален и по подразбиране не е активиран.

Портът се базира на отдавна проверената и утвърдена кодова база на основната реализация на WireGuard за Linux ядрото, която бе трансформирана за използване от Windows ядрото и NDIS мрежовия стек. В сравнение с предишната реализация wireguard-go, която работеше в потребителското пространство и използваше мрежовия интерфейс Wintun, WireGuardNT съществено се различава с рязко повишената си производителност благодарение на премахването на операциите по превключване на контекста и копиране съдържанието на пакетите от ядрото в пространството на потребителя. Аналогично на реализациите за Linux, OpenBSD и FreeBSD, във WireGuardNT цялата логика на обработка на протокола работи директно на ниво мрежови стек.

Да напомним, че във VPN WireGuard се използват най-съвременни методи за криптиране на информацията, като едновременно с това програмата осигурява много висока производителност, лесна е за използване и вече се доказа в редица проекти, където се налага обработката на големи обеми от трафик.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари