Предстои проверка на двигателя EmDrive в космоса

1
166

Експерти и ентусиасти още от 2003 година спорят, дали е възможно съществуването на хипотетичния електромагнитен двигател EmDrive. Принципът на неговата работа е съвсем прост: магнетрон генерира микровълни, енергията от техните колебания се натрупва в резонатор с висок качествен фактор, а стоящата вълна в затворен резонатор със специална форма е източник на тяга. По този начин се създава тяга в затворен контур, тоест в система изцяло изолирана от външната среда, която няма изпускателен механизъм.

 

От една страна, много физици подчертават, че този двигател изглежда нарушава закона за съхранение на импулса. От друга страна изобретателят на този двигател Роджър Шойер (Roger Shawyer) е уверен, че неговият двигател работи, а тестовете (над 22 теста) в най-различни лаборатории потвърждават работоспособността на EmDrive.

Изглежда дойде времето да се сложи край на всички тези спорове.

Това ще се опита да направи Гуидо Фета (Guido Fetta) – съмишленик на Шойер и създател на подобния двигател Cannae Drive, който работи на същия принцип.

 

На 17-ти август Фета обяви, че възнамерява да изведе опитен екземпляр на двигателя Cannae Drive в орбита и в продължение на 6 месеца ще бъдат правени опити за преместване на спътника с помощта на този двигател от затворен тип.

Създателите на Cannae Drive заявиха, че техният двигател може да генерира тяга до няколко нютона, както и от по-високи нива, което е съвсем достатъчно за малки спътници. Да не забравяме, че това е двигател от затворен тип, който няма нужда от гориво – той няма изпускателен механизъм. Могат да се използват например слънчеви батерии.

Веднага след успешната демонстрация в орбита, компанията на Фета Theseus Space възнамерява да предложи новия двигател на другите производители.

 

Според пресмятанията, по-масивната версия на този електромагнитен двигател с тегло 3500 кг може да транспортира полезен товар с тегло 2000 кг на разстояние 0,1 светлинна година за 15 години. Общото тегло на апарата, заедно с охлаждането и товара би била 10 тона.

 

Ако работоспособността на този двигател се потвърди, учените ще трябва да измислят обяснение на този феномен. Изобретателят на EmDrive счита, че принципът на неговата работа се базира на специалната теория на относителността. Двигателят преобразува електричеството в микровълново излъчване, което се излъчва в затворен коничен обем, а микровълните прилагат към по-широката част с по-голяма повърхност, по-голямо усилие, отколкото в по-тясната част и по този начин създават тяга.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари