Предстоят кардинални промени в интерфейса на ОС Windows 10

11
2845

Уеб порталът Windows Central съобщи, че Microsoft възнамерява да направи големи промени в интерфейса на операционната система Windows 10. Ще бъде променено старт менюто, файловия мениджър, начина на показване на уведомленията и други аспекти. Освен това ще бъде променена анимацията и ще бъдат въведени редица нови възможности.

През последните няколко години Microsoft почти не е правил промени по интерфейса на Windows 10. Операционната система на софтуерния гигант получи редица ъпдейти, които почти не засегнаха интерфейса.

Новият интерфейс на Windows 10 вече се разработва и носи кодовото име Sun Valley (слънчева долина), а голямото обновяване на 2021 година се нарича Cobalt. В изтеклата информация от вътрешната документация на Microsoft се казва, че тези нововъведения се въвеждат, за да може работата с Windows 10 да съответства на духа на времето и да покрие очакванията на потребителите за една съвременна и лека операционна система.

Интерфейсът Sun Valley се разработва от екипа Windows Devices and Experiences под ръководството на Панос Панай, който от месец февруари тази година заема в Microsoft длъжността Chief Product Officer.

Очакванията са софтуерният гигант да пренесе в ОС Windows 10 интерфейса, който първоначално се създаваше за Windows 10X – операционната система за хибридни устройства с два екрана. Windows 10X така и не излезе, а излизането на лаптоп с два екрана Microsoft отложи неизвестно за кога.

Известно е, че ще бъде оптимизиран таблетния режим на работа. Така например, ще има подобрена софтуерна клавиатура с допълнителен панел за емоджита. Тази клавиатура вече може да се види в една последните компилации на Windows 10, която се разпространява в Dev канала в рамките на програмата Windows Insider.

Промените в дизайна ще засегнат Windows Shell, вградените в операционната система приложения и ще има цялостна тъмна тема.

Това голямо обновяване на интерфейса на операционната система Windows 10 може да се счита за еволюционно развитие на Fluent Design. Оказа се, че софтуерният гигант така и няма да вгради представения преди време ‘език на сценариите’, по постепенно ще промени както външния вид на Windows 10, така и интерфейса на своите приложения, които работят в средата на Android и iOS.

Microsoft възнамерява да приключи разработването на Sun Valley към месец юни 2021 година, Това означава, че голямото обновяване на Windows 10 с този интерфейс можем да очакваме през есента на следващата година.

Разбира се, дотогава много неща могат да се променят и Microsoft да промени плановете си относно новия интерфейс за Windows 10. Обновяването може да бъде отложено за по-късно или да бъдат преобразувано в нещо друго. Но всичко това ще се види в тестовите версии на операционната система.

3.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари