fbpx
18.9 C
София

Предстояща актуализация на Windows 10 ще реши проблема с износването на SSD устройствата

Най-четени

Предстоящият ъпдейт на Windows 10 се очаква да коригира грешка, засягаща инструмента Optimize Drives, който поради бъг съкращаваше жизнения цикъл на SSD устройствата за съхранение.

Проблемите първоначално бяха забелязани в Windows 10 версия 2004, станала публично достъпна за потребителите през месец май, след което масово в технологичните форуми хората започнаха да се оплакват, че инструментът за оптимизация не е успял да засече последната дефрагментация на SSD устройството.

Това означава, че операционната система е извършвала далеч по-чести от обичайните оптимизации на SSD устройството, което може да съкрати живота на SSD.

Проблем с дефрагментирането в Windows 10

Когато дискът е дефрагментиран, това означава, че неговото съдържание по същество де реорганизира по начин, който позволява по-бърз достъп до данните. Дефрагментирането на силно фрагментирано дисково устройство може значително да повиши бързодействието му, но от своя страна този процес съкращава жизнения му цикъл повече от обичайните нива на износване, поради големите трансфери на данни, които се осъществяват.

В случая на SSD дисковете, някои експерти смятат, че изобщо не е разумно да се извършва дефрагментация, докато други казват, че и при тях процедурата носи своите ползи, стига да не се прави прекалено често – препоръчваният период е веднъж месечно.

В резултат на грешката в Windows 10 2004 обаче инструментът Optimize Drives е дефрагментирал SSD диска всеки път, когато компютъра е бил рестартиран. При ежедневно ползване на една компютърна конфигурация, това означава, че това е увеличило циклите на дефрагментация поне с 30 пъти месечно.

Microsoft призна за проблема, първоначално идентифициран през месец юни, и вече издаде корекция на този бъг за членовете на своя затворен кръг от тестери Insider Preview, като билдът с корекцията е Windows 10 Build 19042.487 (20H2).

Редовните потребители остава да изчакат корекцията да стане част от стабилната версия на операционната система, което вероятно ще се осъществи скоро, а през това време е препоръчително да изключат автоматичното дефрагментиране на дяловете в Windows 10, за да се избегне прекомерното износване и намаляване на жизнения цикъл на SSD устройствата.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини