fbpx
16.4 C
София

Презапасяване с лаптопи в Русия – цените им падат

Най-четени

Повече от милион непродадени лаптопи са се натрупали в складовете на дистрибуторите в Русия. Според „Комерсант“, който се позовава на участници на пазара, „излишъкът“ включва не само руски и китайски марки, но и непотърсени модели на тайванската MSI и американската HP. Не е изключено причината за натрупването на излишъците да се дължи на прилив на покупки от страна на дистрибуторите през пролетта на миналата година.

Ако през март 2022 г. дистрибуторите започнаха да купуват компютърна техника предварително, то сега вече е създадена верига от паралелен внос и доставки на продукти на алтернативни доставчици. Възможно е на фона на големите запаси цените да спаднат с 10-15 % след празниците дни в страната през февруари и март, ако обменният курс на долара се запази. Според дистрибуторите са останали непродадени запаси от миналата година. MSI, HP, Xiaomi, Haier, както и руските лаптопи F+ и Prestigio са най-продаваните.

След налагането на санкциите доставките за Русия бяха преустановени от HP, Dell, Apple, Samsung и някои други компании, след което властите разрешиха вноса на електроника в страната без официалното съгласие на продавачите, т.е. чрез паралелен внос. Докато първоначално покупките бяха доста хаотични, до края на 2022 г. схемата за паралелен внос заработи напълно и на пазара се завърнаха нови модели на премиум марки.

През лятото продажбите на лаптопи вече бяха спаднали с 22% на годишна база и на пазара започна да се наблюдава нарастване на дела на продуктите на китайските производители, който през последните тримесечия достигна 40-45%. По данни на CG Group в сравнение с 2021 г. миналата година броят на внесените лаптопи е намалял с 65 %, като е възлизал на 2,76 млн. броя, а в „М.Видео-Елдорадо“ информираха, че броят на продадените през 2022 г. лаптопи в Русия е възлизал на 3,1 млн. устройства, като 1 млн. от тях са били продадени преди новогодишните празници.

Според експертите, след дефицита в началото на 2022 г., през декември са се появили много лаптопи, произведени в Китай, включително модели на Huawei, Chuwi, Itel и други, но дотогава продавачите са намерили начини да внасят стоки и са напуснали марките. Според някои доклади някои модели, особено тези с процесори Intel Core i3, вече са намалели чувствително в ценово отношение и подобна тенденция ще продължи до есента, когато цените отново ще започнат да се покачват.

Според Антон Гусков, председател на Асоциацията на търговските дружества и производителите на електродомакинска и компютърна техника РАТЕК, в складовете са се натрупали и много смартфони, но не се уточнява кои модели са останали най-непотърсени.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини