Президентът на Индонезия ще заменя чиновниците с алгоритми

7
325

Джоко Уидодо счита, че алгоритмите с елементи на изкуствен интелект ще могат да победят корупцията и излишната бюрокрация. Това смело решение трябва да превърне страната от източник на суровини в производител на високотехнологични стоки.

Мащабната и ужасна корупция си остава най-сериозният проблем за Индонезия. Според най-новите проучвания подкупи вземат над половината държавни служители. Освен това, бюрокрацията в държавния сектор е огромна.

Президентът на страната предложи радикално решение на този проблем. Той се разпореди част от чиновниците да бъдат заменени с изкуствен интелект. Като се има предвид, че управляващата коалиция на Уидодо има 74% от местата в индонезийския парламент, то тази президентска инициатива без съмнение ще бъде одобрена.

Уеб порталът ZME Science съобщи, че реформата ще започне от държавните органи, регулиращи бизнеса. Сега те са организирани на четири нива, които президентът иска да намали до две. Използването на алгоритми с елементи на изкуствен интелект ще дадат възможност да бъдат заместени освободените чиновници.

Президентът счита, че тази реформа ще даде възможност за бързо развитие на бизнеса и ще помогне на страната да се превърне от доставчик на суровини в производител на високотехнологични стоки, като например, електромобили.

Засега не е ясно какви точно алгоритми ще се използват в Индонезия. Но това е ясен сигнал, че изкуственият интелект вече започна да заменя хората, при това дори и в развиващите се страни.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Крушата
Крушата

Дано и в България да се случи такова съкращение на депутати. ИИ определено ще бъде по-ефективен от тях.

Чип за зеле
Чип за зеле

Кой смятате, че пръв ще успее да корумпира ИИ?

е как кой?
е как кой?

ЕИ, разбира се :))) Естествения интелект, т.е. програмистите, които инсталира, настройват и поддръжат компютрите с ИИ.

Name
Name

Не позна. ИИ ще бъде корумпиран от собственика му – управляваща партия / президент на компанията, шеф на НПО, бизнесмен…/ а програмистите в повечето случаи са наети за някой друг лев да направят каквото им се каже програмиране.

да бееее...
да бееее...

Ти познаваш ли програмист, който ще разработи софтуер и няма да си остави задна вратичка? Особено в алгоритмите на ИИ, които изключително прудно се поддават на анализ и контрол…

А иначе – да, ИИ ще е следващата илюзия след т.нар. „демокрация“, че от обикновените хора зависи нещо. Управляващите са готови на всичко, само и само да избягнат единствената истинска форма на народовластие – пряката демокрация. При която всички решения се вземат с гласуване от всички граждани, а правителствата и държавната администрация стават излишни.

indo
indo

Щом говори няма да прави нищо, само реклама да улови в капана чужди компании.

Той ако искаше вече да го е направил –
по DW давха пристанещето в ротердам с пълна автоматизация и само 10 инженера е второто по товари в света след хюндай;

Даваха в катар една холандска фабрика за пилешко месо с 12 човека с пълна автоматизация от яйцето до пилешкото филе в опаковка захранва цял катар и изнася.

Emerald Isle
Emerald Isle

Даже в Шри Ланка , Бангладеш и танганайска Индонижъ са осъзнали нуждата и ползите от електронизацията.Сървър с ID Услуги в едно от всяка точка и от всеки компютър за 10 секунди.Но не и тук след 25г електронизация и милиарди похарчени в Беентлита комунистическите Орки от Булгаристан все още роят потомственни Гишета с Търтеи вече трето и четвътро поколение словоч. Държавна администрация от хайвани и тетки на гишета всичкото червеноти-чичковчета на корем източещи хазната и данъколатците ,За пет пари работа не свършват на гишетата.