Президентът на компанията Neuralink напуска поста си

0
395

Президентът на компанията на Илън Мъск Neuralink, Макс Ходак, която има високата амбиция да произведе компютърни чипове, които ефективно да се свързват с човешкия мозък, написа в Twitter, че напуска поста си в дружеството, на което е съосновател заедно с Мъск. Макс Ходак не уточни защо взема решението си за напускане на компанията. „Вече не съм в Neuralink (отпреди няколко седмици)“, написа той в Twitter. „Бях се превърнал в огромна мажоретка на компанията! Напред към нови неща.“, се казва още в публикацията му.

Neuralink е фокусиран върху разработването на Brain-to-machine интерфейси. Миналия месец компанията публикува видеоклип в YouTube, в който показва маймуна, в чийто мозък е имплантиран разработен от компанията чип, като благодарение на него тя движи курсора на екрана на компютър, използвайки само ума си. Преди това видяхме демонстрация на чипове на Neuralink с прасета, а амбициите на Мъск са един ден да свърже и човешкия мозък с компютърен чип, който може да помогне за възстановяване на изгубени неврологични функции, придобиване на нови такива, или директен контрол на машини със силата на мисълта, а на по-късен етап дори да бъде постигнат директен достъп до бази данни (може би и интернет).

Мъск и Ходак основават Neuralink заедно с още няколко души през 2016 г, като основната инвестиция в компанията е на Мъск, и се равнява на милиони долари. Миналата година Stat News съобщи, че някои бивши служители са описали вътрешната култура на Neuralink като хаотична, като казват, че на учените в компанията не винаги е давано достатъчно време за завършване на проектите.

Въпреки че Neuralink не е компанията, която е изобретила интерфейса за свързване на мозъка с машина, технологията на компанията включва тънки, гъвкави проводници и повече електроди от други подобни интерфейси, които са представяни в миналото. Мъск заяви, че технологията на Neuralink може един ден да се използва, за да могат хората да постигнат „AI симбиоза“ чрез сливане на човешкия мозък с изкуствен интелект.

Но някои от научните и медицинските общности критикуват Neuralink и са скептични към научните твърдения на компанията. MIT Technology Review нарече компанията „театър по неврология“, още когато тя демонстрираше мозък на прасе, който е свързан с нейн чип, като заяви, че „повечето медицински твърдения на компанията остават силно спекулативни“.

И както Никол Уестман от The Verge написа миналата година „възстановяването на мозъка не е инженер проблем“. Учените трябва да научат много повече за това как работи мозъкът, преди да се осъществи някоя от концепциите, които описва Мъск, добави тя. „Мозъкът все още е загадъчен, а неврологичните и психични феномени като тревожност и пристрастяване все още остават неясни за науката“, пише Уестман.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари