Президентът на Русия подписа закона за изолацията на руския сегмент на интернет

22
1431

Президентът на Руската федерация Владимир Путин подписа закона за изолацията на руския сегмент на интернет. Документът е публикуван в руския уеб портал за правна информация. Преди това Държавната дума одобри закона на 16-ти април, а Съвета на Федерацията – на 22-ри април.

Законът предвижда на територията на Русия да бъдат създадени точки за обмен на интернет трафик, които се контролират от държавата. В случай на възникване на външна заплаха целият чуждестранен трафик ще бъде блокиран, а руските компютърни системи ще продължат да работят самостоятелно. Оборудването, което ще инсталират мобилните оператори, надеждно ще ограничава и спира достъпа до забранените в Русия уеб ресурси, включително Telegram.

Един от авторите на закона, Андрей Клишас заяви, че няма ограничение на достъпа до Глобалната мрежа. Сенаторът каза, че инсталирането на специалното оборудване за защита на руския сегмент на интернет няма да се отрази на скоростта на работа на Мрежата.

„Тестовете, проведени от нас показват, че няма никакво забавяне в работата на интернет“.

Основната част от закона влиза в сила от 1-ви ноември тази година, а някои алинеи, като например за националната система за имена на домейни и задължителното използване на руско криптиране на трафика на държавните органи и информационни системи, влизат в сила от 1-ви януари 2021 година.

22
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
14 Отговори на коментарите
14 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ozzy
Ozzy

Да се изключат още сега и да си стоят в Азия. Варвари.

ChromeOS
ChromeOS

Я па го тоя…

Путлин е боклук и руският народ ще го свали
Путлин е боклук и руският народ ще го свали

Русия готви инвазия срещу Европа, през Естения, това го доказва 70 страници доклад на естонските сили за сигурност. България е под изключителна опасност, защото 80% от черноморският басейн е с надмощие на руските геополитически врагове, които ни мразят и биха искали да завладеят цялата ни територия. Руската федерация е в съюз с Турция, която също е заплаха за териториалната ни цялост. Изключеването на Русия от интернет е сценарий, за който те се готвят, защото Путин готви офанзивата. Лошото е, че сега нямаме Германия, която да направи превантивния защитен удар в името на това да спаси континента. Бог да ни е… Виж още »

Путлин е боклук и руският народ ще го свали
Путлин е боклук и руският народ ще го свали

Дори кремълският съюзник Беларус и Лукашенко – отявлен социалист, казва, че Русия готви инвазия в Беларус по украински сценарий.

koko
koko

Пич ти в кой свят живееш, да не си бил корабокрушенец до вчера ?

анти-комерсиализъм
анти-комерсиализъм

Тъп си ве

Transcend
Transcend

Или преводът на Даниел е леко тролски, или ориг. статия си е тролска. Руският интернет НЯМА да бъде изолиран от „първичният“, целта е точно обратната: Самостоятелен и РАБОТЕЩ вътрешен руски интернет в случай че въпросният бъде ИЗКЛЮЧЕН от „първичният“. (от ‘трета’ страна) Всъщност какво означава изключване на една страна от Интернет? Нима Интернет е само американски? какво пречи всяка желаеща и разбира се можеща страна да си направи своя надеждна и неприкосновена мрежа, която да има възможност да съхранява връзка със своите стратегически партньори (в случая Китай, Европа и др.) при такъв развой на обстоятелствата? Та дори една страна на… Виж още »

Путлин е боклук и руският народ ще го свали
Путлин е боклук и руският народ ще го свали

Само един от часовниците му е над 500 000 долара, нямащи нищо общо с доходите му. Отрепката Путлин ще последва съдбата на диктаторите като него, народът няма да го изтрае. Интернет не се контролира от САЩ, беше даден напълно доброволно на ICANN, която вече е глобална структура. Путин създаде от редица олигарси /негови еврейски приятели по негови думи/ милиардери. Единствената държава в света с такъв % милиардери от глава от населението, които да са държавни служители. Мутроолигархът Елцин /евреин/ с кръга зад него Фамилията /предимно евреи/ сложи Путин с майка с фамилия Шаломова, който отказва църковен брак с жена си… Виж още »

Калин
Калин

“Интернет не се контролира от САЩ, беше даден напълно доброволно на ICANN”

Частните фирми не се контролират от правителството в САЩ, но са подвластни на американското законодателство. Когато конгресът приеме закон за санкции срещу Иран, Апъл и Гоогле извадиха Иран от магазините си.
Централата на ICANN е в Калифорния, което ще рече, че също са подвластни на американското законодателство.

Путлин е боклук и руският народ ще го свали
Путлин е боклук и руският народ ще го свали

„Централата на ICANN е в Калифорния, което ще рече, че също са подвластни на американското законодателство.“

Не, не си прав, ICANN е под контрола на ООН и правата бяха прехвърлени.

Това е все едно да кажеш, че ООН е под законодателството на държавата, в която се намира сградата. Това са елементарни правни въпроси.

Калин
Калин

Според Wiki:
From its founding to the present, ICANN has been formally organized as a nonprofit corporation „for charitable and public purposes“ under the California Nonprofit Public Benefit Corporation Law

Калин
Калин

На сайта на ICANN четем:

Externally, ICANN is an organisation incorporated under the law of the State of California in the United States. That means ICANN must abide by the laws of the United States

https://www.icann.org/resources/pages/what-2012-02-25-en

Путин е №1
Путин е №1

Боклукът си ти, трол скопен! Путин е най-големия съвременен политик и държавник, а руския народ, някой ден, паметници ще му вдигне!

Станислав
Станислав

Както винаги коментираме неподготвени и с крайни мнения отдалечени от действителността…
Думата „изолация“ е толкова уместна, до колкото, като си купуваме UPS си купуваме устройство за изолиране на домашния компютър от света.

http://publication.pravo.gov.ru/Document/View/0001201905010025?index=5&rangeSize=1

Закон создает независимую инфраструктуру для бесперебойного функционирования интернета в РФ.

Как говорится в пояснительной записке к документу, закон „подготовлен с учетом агрессивного характера принятой в сентябре 2018 года Стратегии национальной кибербезопасности США“. В соответствии с ним, вно
сятся изменения в законы „О связи“ и „Об информации“.

Станислав
Станислав

Законът е свързан с мерки осигуряващи безопасното функциониране на мрежовата инфраструктура на територията на РФ при евентуални кибер атаки или проблеми в глобален мащаб.

Леле
Леле

Причина – контрол на масите.

Повод – сигурност.

Путин е пътник!

Technical
Technical

След като го изолират, трябва да го нарекат русньет, путинньет или сибирньет, защото очевидно няма да е inter, а самият Лилипутин един ден ще бъде изолиран в карцер, където ще бъде ликвидиран. Той в момента се готви за Трета световна война.

Станислав
Станислав

Както заглавието е подвеждащо и изпълнено с отсъствие на техническа и правна компетентност, така и сайтът явно се превръща в конкурент на днес.бг по съдържателните си коментари…

stormofblood
stormofblood

Значи чета заглавието и скипвам до коментарите директно толкова е забавно…

Радослав
Радослав

Ама критиците на Путин са образец на компетентност…

Както казва Путин, след като за първи път бил избран – закараха ме в някаква банка, и ми казаха – ще правиш, както ти казваме… А ако откажа?…. Няма да си президент….

И какво ще се промени, ако не е Путин? – нищо, но Путин бил виновен…

Георги Михайлов
Георги Михайлов

Човече кво си пил? Ако е ацетон ще се опитам да те разбера, но от това че никой не ти слага точки в никаква посока, почвам да мисла че е нещо по- силно.

Иванов П.
Иванов П.

да де Радко, само дето тези дето ония години му казвака какво да прави, кой се ‘обеси’ кой се ‘катастрофира’ кой се ‘самоуби’ кой изгни цепейки камъни в кариерите на Черния Делфин….а Путин като го питат журналята и се усмихва леко-така…