През изминалата година Apple е лидер по неплатени данъци в размер на $65 милиарда

0
46

Apple многократно бе обвинявана, че не заплаща пълния размер на данъците си. Да си припомним, че Еврокомисията от няколко години разследва ситуацията с Ирландия, в която сумата на неплатените данъци достигна $13 милиарда, като в нея не са включени наказателните лихви по закъснялото плащане.

 

Но всичко това бледнее в сравнение със сумата, обявена от U.S. PIRG Education Fund. Според тези данни, през изминалата финансова година Apple не е доплатила данъци в размер на $65 милиарда чрез извеждане на парични средства в офшорни зони. Само за една година в офшорните зони са прехвърлени $215 милиарда и според U.S. PIRG Education Fund, това е абсолютен рекорд за всички времена.

Apple съвсем не е единствената корпорация, която постъпва по този начин. Всъщност, така постъпват на практика всички по-големи компании. В отчета се казва, че 73% от компаниите във Fortune 500 постъпват абсолютно по същия начин, но техните суми са доста по-малки.

През изтеклата финансова година въпросните 367 компании от от Fortune 500 са прехвърлили в офшорите почти $2,5 трилиона, което означава $716 милиарда неплатени данъци. Тези 367 компании поддържат 10 366 предприятия, специалнo създадени за тази цел. Apple има три подобни дъщерни фирми.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари