През месец август Роскосмос ще представи Сферата – конкурента на Starlink на Илън Мъск

9
918

Роскосмос възнамерява да създаде своя система за сателитен интернет. Проектът носи името Сфера и неговият окончателен вариант и етапите на развитие ще бъдат представени през месец август тази година.

Предполага се, че Сферата ще започне да работи към 2030 година. Това ще бъде многофункционална сателитна групировка, съставена от над 600 космически апарата. Тя ще бъде директен конкурент на станалите вече доста популярни Starlink и OneWeb.

„Модифицираната според препоръките на правителството подпрограма „Сфера“ на държавната програма „Космическата дейност на Русия“ е съгласувана с всички заинтересовани федерални органи на изпълнителната власт, включително министерството на комуникациите на Русия и министерството на транспорта на Русия. Сега се прави необходимото съгласуване с министерството за икономическо развитие на Русия и министерството на финансите на Русия и ще бъде представена за утвърждаване през месец август тази година“ – заяви Роскосмос.

Проектът Сфера бе анонсиран от Владимир Путин през 2018 година. Тогава се появи информация, че за създаването на Сферата ще са необходими 148 изстрелвания на ракети от различен клас.

Сега излезе информация, че Сфера ще включва 334 комуникационни сателита, 55 навигационни спътника и 249 космически апарата за дистанционно заснемане на Земята. Към днешен ден Русия има 174 сателита, като 92 от тях са с цивилно предназначение.

За формиране на необходимия брой сателити в орбита е необходимо финансиране в размер на 300 милиарда рубли.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари