На 5 април тази година Международният проект Event Horizon Telescope започва сеанс на наблюдение на черните дупки в центъра на Млечния път и в центъра на галактиката M87. В наблюдението ще вземат участие осем радиотелескопа разположени в Антарктида, Северна и Южна Америка и Европа. Тези телескопи образуват единен интерферометър, резолюцията на който е еквивалентна на резолюцията на телескоп с размери на Земята. Учените се надяват да фиксират особени структури в потоците от газ около черната дупка и ще се опитат да оценят размерите на хоризонта на събитията. Това ще даде възможност да се провери Общата теория на относителността в екстремални условия.

Задачата на EHT е директно да фиксира „сянката на черната дупка“, както и да визуализира потоците от материя около този космически обект. Това изисква огромна разделителна способност – въпреки че нейната маса е около 4 милиона Слънца, размерът на черната дупка в центъра на нашата галактика е с радиус едва около 24 милиона километра – двойно по-малко от орбитата на Меркурий.

Създаването на подобна система е възможно чрез метода на синтезираната апертура – едновременно заснемане на космическия обект от няколко отдалечени един от друг телескопа.

Наблюденията ще продължат 10 нощи – от 5 до 14 април. Данните е възможно да се съберат и за 5 денонощия, но е оставен резерв в случай на неблагоприятни климатични условия. Получените данни ще се обработват около една година, а специализираният софтуер е вече готов.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за