През миналия уикенд вятърните електроцентрали на Шотландия осигуриха електричество за цялата страна

1
59

С помощта на вятъра бе генерирано електричество, достатъчно да осигури захранването на цялата държава

 

Миналата неделя през Шотландия премина циклон със силни ветрове и на 7-ми август тази година вятърните турбини на държавата получиха 106% от електрическата енергия, необходима за захранването на всички жилища и офиси в страната. За едно денонощия вятърните турбини на Шотландия произведоха 39,545 MWh електроенергия, а общата консумация на държавата за същите 24 часа бе 37,202 MWh. Информацията е на енергийното министерство на Шотландия.

Енергетиците допълниха, че полученото с помощта на вятъра електричество е могло през това денонощие да осигури цялото население на страната, понеже сега там е слънчево лято и консумацията на електрическа енергия е ниско.

„Тази неделя климатичните условия създадоха известни неудобства на хората, но това бе един много добър ден за нашите вятърни турбини, които успяха да произведат денонощната енергия, необходима на Шотландия“ – каза Лонг Банкс, директор на шотландския отдел за защита на дивата природа. Той допълни, че екологическото производство на електрическа енергия е станало възможно благодарение на правилната политика. Той призова шотландските власти да увеличат произвежданата по този начин енергия.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
1Force1 Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
1Force1
1Force1

Консумацията в България на средногодишна база е 105000MWh за денонощие, или около 3 пъти повече от посочената цифра за Шотландия. Т.е. около 3 пъти по-голяма трябва да са ни е инсталираните вятърни мощности, с резерв от 60+% за да поемат зимните пикове и разбира се вятърът да духа целогодишно без прекъсване, със сила натоварваща генераторите оптимално. Така че тия еднодневни превишавания добива над консумацията не са решение, което да осигури нормално снабдяване, още повече че съхранението на неупотребената енергия става толкова по-голям проблем, колкото такава има в повече от консумираната и може да струва адски скъпо.