През ноември може да се наложи евакуация на МКС

9
24

Международната космическа станция може да остане без екипаж през месец ноември. До тази ситуация ще се стигне ако руските инженери не разберат навреме каква е била причината за катастрофата на транспортния кораб Прогрес 44, който аварира пет минути след излитането си на 24 август. На борда му имаше три тона жизненоважни товари, които трябваше да захранят космическата станция. Ракетата, която стана причина за катастрофата на Прогрес 44 е от тип Союз. Подобна се използва и при пилотираните мисии на руснаците до МКС, информира Space.com.

Станцията в момента се обитава от шест астронавта. Едната половина от екипажа е съставена от астронавти на NASA, а другата е от Руската космическа агенция. Те разполагат с достатъчно припаси за да останат продължително време в космоса.

Проблемът е, че трима от астронавтите по график трябва да се върнат на Земята през следващия месец, а мисията на останалите приключва в средата на ноември. В момента ракетите Союз са единствения начин за хората да отидат до МКС, а на този етап те са смятани за прекалено несигурно превозно средство. Ако руснаците не разберат бързо какъв е бил проблемът, който причини последната катастрофа съществува реална опасност новият екипаж на станцията да не успее да стигне до нея преди да са я напуснали и последните живи обитатели.

До момента Международната космическа станция не е оставала без екипаж, откакто е пусната в действие през 2001 година. Орбиталното съоръжение струва сто милиарда долара и има нужда от постоянна човешка поддръжка за да запази стабилното си място в космоса.

Специалистите на NASA смятат, че станцията може да бъде управлявана от земните контролни центрове за известно време, но само при положение, че всички нейни системи функционират нормално. Ако се появи повреда няма да има кой да я оправи.

В момента към МКС са скачени два космически кораба Союз и тяхното предназначение е да откарат астронавтите до Земята, когато дойде време за това. Те са проектирани за престой в космоса, който е не по-дълъг от 200 дни и гаранцията им изтича съвсем скоро. Ако след определения срок на станцията все още има хора, те няма да разполагат със сигурно транспортно средство и ще останат заклещени там за неопределен период от време.

В момента Русия провежда процедура за разследване на катастрофата на Прогрес 44, но тя няма да приключи бързо, тъй като сигурността на астронавтите е от първостепенно значение, а за да е гарантирана тя трябва да се разкрият всички причини, които са довели до аварията.


Прогрес 44 излита от космодрума Байконур

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ole
ole

ахахахаха руска му работа

maxim4o
maxim4o

Russia – failing at everything.

frozener
frozener

Помисли пак.

miralaylay
miralaylay

Някои хора по-бързо пишат,отколкото мислят.

maxim4o
maxim4o

Кажи ми едно нещо което са свършили като хората в последно време. Паднаха им три сателита от тяхната GPS система, после загубиха връзка със „най-модерния“ си комуникационен сателит.
Псевдодемокрация от овце…
Кала, точно ти да ми казваш да помисля пак… смешен си.
Явно масовото промиване на мозъци има ефект де, 30 dislike-a и 1 like :p
съжалявам ви :3

maxim4o
maxim4o

So life is very hard for you, yes?

miralaylay
miralaylay

For me? I would not say.

frozener
frozener

А нашата страна какво е свършила повече от Русия ? Не се изказвай така.

maxim4o
maxim4o

Отиди в Русия – но не в Москва или Петербург, а там където всъщност живее по-голямата част от населението – и ми кажи как се чувстваш там
Както са казали, всеки интелигентен човек е русофоб, нямам намерение да споря с теб, златната рибка ще се аргументира доста по-добре от промития ти с commie пропаганда, предавана през поколения, мозък. Когато можеш да мислиш и действаш самостоятелно, уведоми ме.