През последните 16 месеца слънчевата енергия поевтиня с 50%

0
35

Управлението за снабдяване на Дубай с вода и електричество (DEWA) публикува предложенията за строителството на трета слънчева електроцентрала в страната, с мощност 800 MW.

 

Получени са пет оферти от различни чуждестранни организации. След отварянето на пликовете стана ясно, че минимална цена на слънчевата електроенергия е $0,0299 за киловатчас (2,99 цена за KWh). В САЩ например, промишлените слънчеви електроцентрали продават своята енергия при цена средно 5 цента за киловатчас, но с използване на най-различни държавни и данъчни отстъпки. В Дубай подобни отстъпки няма.

Цена от 2,99 цента за киловатчас може да се счита за нов рекорд. Това е най-ниската цена на чистата енергия към днешен ден. Но този рекорд едва ли ще се задържи дълго. През 2015 и 2016 години се наблюдава тенденция за рязко понижаване цената на слънчевата енергия. Но в Дубай през последните 16 месеца, цената на енергията от слънцето падна почти два пъти.

 

Не бива да забравяме, че става дума за минималната цена на електрическата енергия в държава с много слънце. Средната цена на слънчевата енергия пада и в другите държави, но тя ще остане по-висока, например за Германия или Холандия. Експертите предвиждат, че освен в ОАЕ и Саудитска Арабия, цената на слънчевата електроенергия и в другите държави ще падне до 2-3 цента за киловатчас.

 

В момента в Дубай работи експерта комисия, която проучва техническите и комерсиалните детайли на всяка оферта. Според неофициална информация, най-ниската цена от 2,99 цента за киловатчас е предложена от консорциума Abdul Latif Jameel (Саудитска Арабия) + Fotowatio Renewable Ventures (Испания) + Masdar (ОАЕ).

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за