„През следващите 10 години ИИ ще даде възможност всеки американец да получава по $13 500 годишно“

10
1563

Съоснователят и президент на организацията с идеална цел OpenAI Сам Алтман съобщи в своята Twitter страница, че през следващите десет години съвременният изкуствен интелект ще създаде достатъчно богатство, което ще даде възможност всеки жител на САЩ да получава по $13 500 годишно. Не е уточнено, но Алтман явно има предвид тези пари да бъдат давани като безусловен базов доход (ББД).

Президентът на OpenAI счита, че в близкото бъдеще основните парично постъпления в държавния бюджет ще бъдат корпорациите и земята, а не хората. Правителствата ще обложат с данъци капитала, а не работната сила, и тези средства ще бъдат разпределени между гражданите на САЩ.

В своята статия Алтман предлага създаването на фондация, която ще събира данък от големите корпорации в размер на 2,5% от тяхната пазарна капитализация и 2,5% от цената на притежаваната от тях поземлена площ.

Според неговите пресмятания, пазарната цена на американските компании и частна земя възлиза съответно на около $50 трилиона и $30 трилиона. Благодарение на роботизацията, в която масово се използва ИИ, през следващите 10 години тези суми минимум ще се удвоят. Ако предложената система бъде въведена, то само след десет години 250-те милиона пълнолетни граждани на САЩ могат да започнат да получават по $13 500 годишно.

„Тази сума може да бъде много по-голяма, ако ИИ започне да се развива по-бързо. Но дори и това да не се случи, $13 500 ще дадат много по-голяма покупателна способност в сравнение със сега“ – добавя Сам Алтман.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари