През тази седмица завършва симулирана мисия до Марс, провеждана в Москва

0
44

През тази седмица завършва симулирана мисия до Марс, при която шестима „астронавти” прекараха година и половина в изолация от останалия свят. Експериментът Марс 500 беше проведен от руския Институт за биомедицински проблеми, който е базиран в Москва, предаде Space.com.

Шестимата участници в експеримента са предложили услугите си доброволно и ще се „върнат” на Земята съвсем скоро. Люкът на космическата капсула, която всъщност е изолирано помещение, намиращо се в института, ще се отвори на 4 ноември за първи път от юни 2010 година, когато екипажът е влязъл вътре. Симулацията е на пътуване до Червената планета и обратно, което продължава 520 дни.

Експериментът беше организиран от руския институт и Европейската космическа агенция. Стойността му е 15 милиона долара, а целта на учените е да се разбере с какви предизвикателства ще се сблъскат астронавтите, които ще бъдат затворени за безпрецедентно дълъг период от време в толкова тясно пространство. Без провеждането на пълнометражна симулация няма как да се предвидят всички евентуални проблеми от физически и психологически характер, с които биха могли да се сблъскат истинските пътешественици до Марс.

До момента не е бил провеждан експеримент с подобни мащаби от такъв характер. Симулацията е била максимално реална, като само явления от рода на липсата на гравитация и космическата радиация са били невъзможни за пресъздаване.

Учените са научили много от експеримента и резултатите са надминали очакванията им. Най-важно е било да се разбере кои части от мисията са най-трудни, за да може когато хората наистина полетят към Марс да са подготвени предварително, а непредвидените кризи да се намалят до минимум.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари