През уикенда германците получиха парични суми за използването на електрическа енергия

5
257

В Германия бе получена толкова много електрическа енергия от възобновяеми източници, че цената на електроенергията падна под нулата.

През изминалия уикенд, на 8-ми май, Германия постави нова рекорд в генерирането на електрическа енергия от възобновяеми източници. Благодарение на слънчевото и ветровито време, съвместното производство на електроенергия от слънчевите панели, вятърните и водните централи достигна 55 GW. През този ден Германия е консумирала 63 GW електроенергия. По този начин делът на възобновяемите източници достигна 87%. Това бе причината цените на тока в Германия да станат за няколко часа отрицателни, а клиентите вместо да плащат, получиха известни суми за този период от време.

През този период газовите електростанции бяха изключени, но електроцентралите с въглища и атомните електроцентрали не могат да бъдат изключени така бързо и продължиха да работят.

Това вече не е нещо уникално. В Европа подобни пикове на производство на зелена електроенергия стават все по-чести. Към 2050 година Германия е планирала да премине към 100% зелена енергия.

Тези случаи навярно ще зачестят, а отрицателната тарифа на електроенергията може да се използва например за зареждане на електромобили или резервни акумулаторни батерии.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

5 коментара за "През уикенда германците получиха парични суми за използването на електрическа енергия"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка