През 2015 година ще се появят оптични дискове с капацитет 1 терабайт

12
45

В не толкова далечните дни, когато достъпът до интернет се осъществяваше чрез телефонни линии, нямаше потребител, който да няма поне няколко шпиндела CD-та, а по-късно и DVD-дискове. Всяка повече или по-малко ценна информация, операционни системи, най-популярният софтуер, игри, филми, снимки и музика – всичко се съхраняваше на оптични носители.

Вероятно много хора продължават да процедират по същия начин и сега. Въпреки това, евтините твърди дискове и SSD, високоскоростният достъп до интернет и облачните технологии не оставят големи шансове за оцеляване на старите начини за съхранение на информация. Както изглежда, обаче, компанията Fujifilm не е съгласна с това. Производителят е разработил нов метод за запис, който позволява на двустранен диск да бъде побрана информация с обем до 1 терабайт. Това се постига благодарение на плътността на запис от 25 GB на едно ниво, каквато е и плътността на използваните в момента Blu-ray дискове. Новата технология позволява създаването на 25 нива от всяка страна на диска, в резултат на което и общият му капацитет се повишава до посочения показател.

Новият метод използва способа на двуфотонното поглъщане за увеличаване броя на записваните нива в съчетание с режима на „горещ запис“. Процесът води до „необратими изменения върху повърхността на носителя“, поради което едва ли може да се очаква появата на презаписваеми дискове, базирани на новата технология. За сметка на това пък, според производителя, тя притежава потенциал, който ще позволи в бъдеще да бъдат създадени и дискове с капацитет до 15 терабайта. Началото на масовото производство на новия тип дискове се очаква през 2015 година.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари