През 2016 г. темпът на растеж на пазара на смартфоните ще падне три пъти

1
8

През тази година темпът на растеж на световния пазар на смартфоните ще се понижи три пъти, прогнозират анализаторите от International Data Corporation (IDC).

Според техните оценки, през 2015 г. световните доставки на смартфони са се покачили с 10,5%, а през 2014 г – с 27.8%. В края на 2016 г. експертите прогнозират увеличаване на доставките само с 3,1%, до 1,48 милиона единици. Те базират прогнозата си на продължаващото насищане на търсенето на развитите пазари и в Китай.

Анализаторите очакват, че на големите пазари, като САЩ, Западна Европа и Китай, продажбите на смартфони до 2016 г. ще се увеличат с посочените проценти, а в Япония и Канада ще спаднат съответно с 6,4% и 6,9%.

На всички тези пазари, както се казва в изследването, в много отношения се променя поведението на купувачите на смартфони. В страните, където се практикува моделът на субсидиране при продажбите на мобилни устройства, операторите постепенно ще се откажат от сключване на двугодишни договори за предоставяне на услуги в полза на вноски за няколко месеца.

Все повече смартфони ще се продават чрез интернет. Ако през 2013 г. онлайн-каналът е осигурявал пазара на само 4% от устройствата, то през 2016-та този показател може да нарасне до 13%. През миналата година интернет-реализацията на смартфоните е скочила с 65%.

„Потребителите, като цяло стават по-внимателни в това как и от къде купуват смартфони. Това отваря нови врати пред OEM-производителите и води до известна загуба на контрол относно потока от продажби на оборудване в традиционните канали“ – отбелязва анализаторът от IDC Райън Райт.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
0 Автори на коментарите
urkqsrk Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
urkqsrk
urkqsrk

Ми нормално, те новите смартфони не предлагат нищо ново от доста време. Единствените новости са повече изчислителна мощ, която се използва от 1% от хората по предназначение и по добра камера. Съмнява ме хората да си сменят телефоните през 1 година за малко по-добре камера.