През 2017 година, доставките на VR – и AR-устройства ще нараснат с 47%

0
54

Анализаторите от CCS Insight прогнозират бърз растеж на пазара на устройствата за виртуална и разширена реалност (Virtual reality, VR/Augmented Reality, AR). През 2017 г., производителите ще пуснат около 16 милиона VR – и AR-устройства, което е 47% повече, отколкото през 2016 година. В парично изражение, обемът на пазара се оценява на 1,6 милиарда долара.

Експертите смятат, че през 2021 година, продажбите на устройства за виртуална и допълнителна реалност ще се увеличат до 99 милиона единици, а в парично изражение – до 11,9 млрд. долара.

VR и AR-моделите на базата на смартфони, днес доминират на пазара и ще останат най-голямата категория в продължение само на разглеждания период. Анализаторите свързват това с по-голямата надеждност от гледна точка на цената и разнообразието от асортименти.

Предполага се, че през 2017 г. производителите ще пуснат 13 милиона VR и AR-устройства, работещи в тандем със смартфона, а доставките на устройствата с отделен дисплей, като например Facebook Oculus, HTC Vive и Sony PlayStation VR, ще възлизат в рамките на 3 милиона броя. През 2018-та година, доставките на последните трябва да се увеличат до 5 милиона бройки.

Малко по-рано с подобни прогнози излязоха и анализаторите от IDC. Според тяхната оценка, през 2017 г. общо доставените устройства за виртуална и разширена реалност ще достигнат 13,7 милиона броя, а до 2021, цифрата ще се увеличи до 81,2 млн. единици. По този начин, средният годишен темп на растеж (CAGR) в разглеждания период ще бъде 56,1%. До 2019 г., на пазара ще доминират VR-джаджите – техният дял в общия обем на доставките ще надхвърли 90%, но до 2021 г., AR-моделите ще заемат една четвърт от доставките.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари