През 2017 година производството на смартфони в света се е увеличило с 6,5%

0
231

Според анализаторите на TrendForce, през 2017 г. производителите на смартфони сумарно са пуснали около 1,46 милиарда апарата, което е с 6,5% повече от показателя през 2016-та година. Основен принос за този растеж имат китайските брандове, сред които най-впечатляващ напредък показва Xiaomi.

Въпреки това, през настоящата година експертите прогнозират забавяне, тъй като производителите на смартфони ще се сблъскат с увеличаване на разходите, поради продължаващото поскъпване на компонентите. Според оценката на TrendForce, годишното производство на смартфони през 2018-та ще се увеличи с 5% и ще достигне 1,53 млрд. апарата.

Характеризирайки резултатите на отделните компании, анализаторите са коментирали, че лидер в смартфон производството през 2017 година е Samsung с пуснати 320 милиона апарата, подобрявайки резултата си от предходната година с 3%. Експертите очакват, че през 2018 г., южнокорейският гигант ще запази първото място, но предупреждават, че обемът на производството на смартфони от Samsung ще падне с 3% поради високата конкуренция, както в сегмента на високия клас апарати, така и в категорията на бюджетните устройства.

Вторият по големина производител на смартфони в света – Apple – през 2017 година тя е увеличила производството на iPhone с 3%. Конкретни данни за американския разработчик в прес-съобщението не са посочени. През 2018 година, анализаторите прогнозират по-ясно изразено покачване – 7,5%, за което трябва да допринесе предполагаемия дебют на обновената версия на iPhone SE и двете модификации на „ябълковите“ апарати с AMOLED-екрани.

Китайските производители, като Xiaomi, Oppo и Vivo през 2017 година са показали двуцифрен растеж. Особено силно той се наблюдава при Xiaomi: поради разширеното си присъствие на чуждестранните пазари, като Индия и Индонезия, компанията е успяла да увеличи производството на апаратите си със 76%. Очаква се, че и през 2018-та Xiaomi ще продължи експанзията си извън Китай.

Oppo и Vivo в по-голяма степен са съсредоточили вниманието си към вътрешния пазар, като през 2017-та производството на смартфони съответно е нараснало със 17,8% и 19,5%. Анализаторите предупреждават, че през 2018 г. тези брандове ще се сблъскат с трудности поради насищането на Китай и поскъпването на компонентите, което ще доведе до спад в производството на техните смартфони с 10%.

Говорейки за пазара като цяло, анализаторите добавят, че очакват по-нататъшно усъвършенстване на апаратите и разширяване на техните възможности. Предполага се, че производителите ще продължат да попълват асортиментите си от модели с безрамкови дисплеи във формат 18:9, сдвоени камери, подобрени системи за изкуствен интелект и биометрична идентификация.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари