През 2020 година възобновяемите източници са осигурили на Шотландия 97% от необходимата енергия

5
700

Още през 2011 година Шотландия си постави важна цел, свързана със зелената енергия. Тази страна реши до 2020 година да постигне генериране на електрическа енергия от възобновяеми източници, която да покрие 100% от потребностите на електричество на Шотландия. Въпреки че страната не успя докрай да постигне тази цел, миналата година този показател достигна впечатляващите 97.4%.

Търговската организация на шотландската промишленост и възобновяеми източници на енергия Scottish Renewables съобщи, че в сравнение с 2019 година този сектор е показал 8% ръст. Изпълнителният директор на тази организация Клеър Мак (Claire Mack) добавя, че този клон на енергетиката е произвел достатъчно електрическа енергия, за да осигури над 7 милиона домакинства. Главният източник на енергия в тази страна са вятърните електроцентрали, въпреки че миналата година имаше малък ръст и при хидроенергетиката.

Шотландските власти се надяват, че към 2030 година възобновяемите източници на енергия ще могат да осигурят над 50% от потребностите на страната не само от електроенергия, но и за отопление и транспорт.

„Вътрешният и търговския транспорт изразходват почти 25% от енергията но Шотландия, а отоплението генерира над половината от всички емисии от парникови газове. Технологиите за замяна на природния газ в нашите домове вече съществуват, но тяхното разгръщане в цялата страна е мащабна задача. Очакваме към 2045 година този проблем да бъде решен съвместно от промишлеността и правителството на Шотландия“ – каза още г-жа Клеър Мак.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари