През 2020 година Китай ще изведе в космоса изкуствена луна за осветяване на градовете

22
3519

Югозападният китайски град Чънду с население около 14 милиона души след 2020 година ще се осветява от изкуствена луна. След две години Китай възнамерява да изведе в космоса „осветителен сателит“, който да замени реалната Луна. Но изкуственият спътник ще бъде осем пъти по-ярък от Луната, а неговата светлина изцяло ще замени уличното осветление. Информацията публикува People’s Daily.

Сателитът ще може да осветява площ с диаметър приблизително от 10 до 80 километра. Възможна е настройката на зоната на осветеност с точност до няколко десетки метри.

Някои учени се опасяват, че използването на толкова ярко нощно осветление може да окаже силно негативно влияние на поведенческите навици на животните и хората. Но създаделите на новия тип сателит твърдят, че светлината на изкуствената луна ще бъде разсеяна и сумрачна, и няма да окаже влияние на местните обитатели.

Идеята за изкуствената луна идва от френски художник, който си представял система от огледала в орбита, които целогодишно да осветяват със слънчева светлина улиците на Париж.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
22 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари