„През 2020 година HarmonyOS ще бъде на пето място сред операционните системи с 2% пазарен дял“

9
1923

Преди около два месеца Huawei представи собствената си операционна система HarmonyOS, която трябва да замени ОС Android на Google. Но тази ОС не се ограничава само до смартфони и може да работи на редица други устройства, включително и да управлява интелигентните домове.

Gizmochina преди броени часове публикува информация, че през 2020 година делът на HarmonyOS сред операционните системи ще достигне 2%. По този начин китайската ОС ще изпревари Linux и ще стане петата по величина операционна система в света. Интересно е, че аналитичната компания Counterpoint прогнозира, че делът на HongMeng OS (китайското име на HarmonyOS) в края на тази година ще достигне 0,1% и само след 5 години той ще нарасне до цели 5%.

Към днешен ден световни лидери по разпространение са Android (39%) и Windows (35%). След тях следват iOS (13,87%) и macOS (5,92%). Linux е на пето място с дял от 0,77% в световен мащаб.

HarmonyOS се очаква да поддържа голям брой разнообразни компютърни устройства и широк спектър от приложения, първоначално създадени за ОС Android, Linux и HTML5. Новата операционна система използва фирмения компилатор ARK на Huawei и поддържа програмните езици Kotlin, Java, Javascript, C и C++.

Версията HarmonyOS 2.0 се очаква да излезе през 2020 година, а версия 3.0 се очаква през 2021-ва. HarmonyOS би трябвало да се появи в персоналните компютри още следващата година, във VR устройствата – през 2022-ра.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
7 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Виво
Виво

Android не е ОС !!! – Android е Java за Linux…

ВАНКО1
ВАНКО1

Ти добре ли си?

Шоки
Шоки

Не е! Чул нещо и толкова е разбрал.
Android Developer API използва java.

Да я направят двоично съвместима с Android
Да я направят двоично съвместима с Android

Но без шпионските модули на google. Достатъчно е да пренапишат блобовете от кода на Android и да ги пуснат open source. Тогава за две години не 2%, а 92% от пазарния дял ще заеме.

pix3l
pix3l

Ама бая дърта Java, последната, която Android Studio поддържа е Java 8. 🤣

AxOx
AxOx

Успех на новата ОС. Не искам да съм скептичен, но Хуауей телефоните надуха цената и стигнаха до Ябълката и Самсунг…. това не говори добре за тях. Никой от монополистите не иска да поддържа отворена ОС, защото искат да натрапват услугите си. Само Линукс дава защита и свобода. Наскоро пуснаха първия телефон. Гугъл, Майкрософт, Ябълката дават милиарди за да държат Луникс надалеч от крайния потребител, но ако искаш да купиш телефон или компютър и той да е ТВОЙ, а не даден под нaем на мега-корпорациите… единственно Линукс е алтернативата. Докато корупцията се шири дори в богатите държави, никога няма да имаме… Виж още »

Скитника Евреин
Скитника Евреин

Ти може да искаш много работи , но реалноста е такава :
„Linux е на пето място с дял от 0,77% в световен мащаб.“

AxOx
AxOx

До „Скитника Евреин“ – точно както съм го и написъл, но ще Ви поправя, че 0.77% е при десктоп системите, а не като цяло. Причината я написах по-горе.

Скитника Евреин
Скитника Евреин

Добре , на Ви да бъде ! Но, Вие четете новината , точно както Дявола чете Евангелието ! Ето още малко цитиране : „През 2020 година HarmonyOS ще бъде на пето място сред операционните системи с 2% пазарен дял“ Забележете , в заглавието се говори за ОС , като цяло без да има разграничение: десктопни ОС, сърварни ОС, мобилни ОС и прочие . . цитат :“Към днешен ден световни лидери по разпространение са ….“ и т.н. . Както лесно се забелязва, говори се за разпространение към момента , без да се споменава целенасоченоста на дадена ОС ! И в тоя… Виж още »