През 2021 година SpaceX трябва да изведе в орбита първия сателит-танкер

1
954

Американският стартъп Orbit Fab се подготвя да изгради в космоса първата станция за зареждане на сателити. Първият сателит-танкер трябва да бъде изведен в орбита през 2021 година с помощта на ракета на SpaceX. Стартиращата компания възнамерява да стане първата, която продава гориво в космоса.

Orbit Fab съобщи в медиите за постигнатото споразумение с компанията SpaceX за извеждане в слънчево синхронна орбита сателита Tanker-001 Tenzing с помощта на ракетата-носител Falcon 9.

„Ние изграждаме първата в света действаща станция за зареждане на сателити“ – заяви генералният директор на Orbit Fab Даниъл Фабер. „По този начин ние ще решим парадокса на яйцето и кокошката. Никой не купува гориво в орбита, понеже никой не го и продава. Ние направихме яйцето“.

Младата компания не уточнява какъв точно тип гориво ще предлага на клиентите си и какви ще бъдат количествата на това гориво. Но сателитът Tanker-001 Tenzing има за цел да стане пример и да покажа на потенциалните клиенти, че Orbit Fab е готова да доставя гориво на различни орбити.

Един от основните елементи на технологиите на Orbit Fab е новият интерфейс за орбитално зареждане и трансфер на течности RAFTI.  Той е разработен след многогодишната работа на специалистите на Orbit Fab с десетки компании и правителствени агенции. Сред потенциалните клиенти на стартъпа са Космическите сили на САЩ, военноморските сили на Америка, различни частни компании и правителствени агенции.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари