През 2022 година, електронните устройства ще знаят повече за хората отколкото членовете на семействата им

1
564

Такава прогноза представи анализаторската компания Gartner в доклада „Прогнози за 2018: персонални устройства„, които излизат всяка година. Анализаторите смятат, че през следващите години смартфоните и носимите устройства ще се научат да разпознават емоциите и състоянието на човека и в резултат на това, ще увеличат продължителността на живота му.

След 4 години, потребителските джаджи ще се сдобият с алгоритми, които ще помогнат за разчитането на емоциите на човека и ще определят неговото психологическо състояние. Постепенно устройствата ще се усъвършенстват толкова, че ще могат да разпознават емоциите по-добре, отколкото приятелите и членовете на семейството, прогнозират анализаторите от Gartner.

Приспособленията не само ще четат настроението, но и ще се адаптират към него. Устройствата ще избират индивидуално подхода си към всеки човек с оглед на контекста. В тези условия, технологиите с изкуствен интелект ще се превърнат в необходимост. „Производителите на устройства ще трябва да внедрят ИИ във всички функции на своите продукти — в противен случай, те ще станат аутсайдери на пазара“ — казва ръководителя на проучването на Gartner Робърт Коца.

Бъдещата тенденция може да се проследи по примера на гласовите асистенти, които набират все по-голяма популярност в Америка и Европа. Така например, през 2018 г. най-малко половината от американците планират да закупят умна колона. Въпреки това, след 2018-та, AI-технологията в потребителския сектор няма да се ограничи само до едни виртуални асистенти. AI прониква и в сферата на софтуера, видео-игрите, медицинската диагностика, спортът и автомобилната индустрия.

Всички тези системи ще четат не само статистика, но и емоционална реакция. Например, тонът на гласа, изражението на лицето, моделите на поведение. Най-голяма полза ще донесат носимите устройства. Според прогнозите на Gartner, при 10% от потребителите в резултат на използването на носими устройства ще се промени начинът им на живот. Като следствие, тяхната продължителност на живот към 2021 г. ще нарасне средно с половин година.

За постигането на подобни резултати ще помогнат не само специализираните устройства, но и ежедневните джаджи — смарт-часовниците или фитнес-тракерите. Доказателство за този тренд може да се намери и в момента: 2 от 10 притежатели на такива устройства са открили в себе си апнея или аритмия по време на рутинно измерване на показателите на съня и сърдечната дейност.

Още едно предимство от разпространението на ИИ-системите — това е изчезването на паролите. Към 2022 година, биометричните данни, машинното обучение и анализите на поведението ще сведат използването на числови и писмени комбинации до минимум. За идентифициране на потребителите в 90% от случаите ще се прилагат алтернативни методи, смятат експертите на Gartner.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари