fbpx
16.8 C
София

През 2022 година ще започне масовата трансплантация на органи от ГМО прасета към хора

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Американската биотехническа компания United Therapeutics обяви готовността си през следващите една или максимум две години да започне масовата трансплантация на донорски органи от генетично модифицирани прасета, на хора. Необходимите разрешителни за провеждане на клиничните тестове вече са получени от FDA. Изданието Futurism съобщи, че в дългосрочна перспектива United Therapeutics възнамерява да осигури неограничен брой органи за трансплантация.

„Ние вече сме на прага. Считаме че може да започнем да работим с хора през следващите една-две години. Ние вече имаме прасе, органите на което ще дадем на хората през 2021 или 2022 година. Нашата крайна цел е да получим неограничено количество органи“ – заяви Дейвид Аярес, главен научен сътрудник на Revivicor – дъщерната компания на United Therapeutics.

United Therapeutics и Revivicor от над 18 години се опитват да поемат контрола върху имунната реакция на човека след ксенотрансплантация. Това означава трансплантиране на жизненоважни органи и тъкани от един вид към друг. През 2003 година учените на Revivicor успяха да изключат гена на свинете, който е отговорен за производството на захар и е известен като алфа-гал. Досега именно този ген предизвикваше подхвърляне на органа от страна нa човешката имунна система и не позволяваше трансплантации. Всъщност, United Therapeutics и Revivicor не са се ограничили само с с генома на прасето – в организмите на тези животни и на човека има твърде много разлики.

Миналата година United Therapeutics успя да доведе генетически модифицираните прасета до подходящо ниво. Към днешен ден опитните животни на компанията без проблеми живеят с десет геномни модификации. Тези прасета са с четири изключени гена и 6 добавени човешки гена. Тези многочислени промени са направили органите на тези прасета съпоставими с човешките донорски органи.

United Therapeutics и Revivicor казаха още, че ще започнат с трансплантация на бъбреци от ГМО прасе към човек, а след това ще преминат към трансплантация на сърце.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини