fbpx
-10.2 C
София

През 2024 година се очаква да започне работа сателитен енергиен мост между различни региони на Земята

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Новозеландската компания Emrod представи своята нова технология за ефективен пренос на енергия от орбита. Тя предлага да се изгради глобална безжична енергийна мрежа, която незабавно ще прехвърля възобновяема енергия с помощта на сателити между две произволни точки на Земята.

Идеята за поставяне на слънчеви панели в орбита съвсем не е нова, но основният проблем е, че диаметърът на предавателите и приемниците за пренасяне на няколко гигавата енергия от геостационарна орбита на височина около 36 000 км до Земята трябва да бъде около 2 км. Изграждането на наземни станции с такъв размер е трудоемък процес, а в космоса това е още по-трудно.

Основателят на компанията Emrod предлага, че ще бъде много по-евтино и по лесно да бъде създадена глобална сателитна мрежа, която може мигновено да прехвърля енергията към всяка точка от планетата, което да става с помощта на сателити в много по-ниска орбита. Тогава размерите на антените могат да бъдат много по-малки.

Така например, енергията, получена от някоя огромна слънчева електроцентрала някъде в Сахара, може  при залез слънце да бъде изпратена до Шанхай.

През 2020 година Emrod осъществи първите тестове на прототипите на предавателна и приемаща антена, с диаметър на двете антени 1,92 метра. Сега тази технология е значително усъвършенствана и ефективността на приемането на лъча е достигнало 95%, като компанията твърди, че тя може да достигне 99%. За получаване на енергия от сателит в орбита на височина около 100 км са необходими антени с размер 30-40 метра.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини