fbpx
5.3 C
София

„Прекратяването на емисиите парникови газове няма да спре глобалното затопляне“

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Ако човечеството още утре изцяло прекрати изхвърлянето в атмосферата на въглероден диоксид, планетата ще продължи да се нагрява в продължение още няколко столетия, а нивото на Световния океан ще нарасне с няколко метра. До този извод стигнаха норвежки учени, след като направиха сложно компютърно моделиране на климатичните промени.

Природните предпоставки на глобалното затопляне са по-плътните облаци, разтопяването на вечните ледове и намаляването на ледените маси в моретата – всичко това вече започна да оказва влияние върху климата на планетата. Според компютърния модел на учените, човечеството вече е преминало точката от която няма връщане, що се отнася до спирането на разтопяването на вечните ледове единствено чрез съкратяване на емисиите парникови газове.

„Ако искаме да спрем този процес на топене трябва да направим още нещо – например да изпомпим въглеродния диоксид от атмосферата и да го заровим някъде под земята, като едновременно с това направим повърхността на Земята по-ярка“ – счита професорът по климатология Йорген Рандерс.

С помощта на този климатичен модел той и неговите колеги са проследили промените на климата до 2500 година по два възможни сценария: мигновено прекратяване на изхвърлянето на парникови газове в атмосферата и постепенното понижаване на емисиите към 2100 година.

В хипотетичния сценарии номер едно през следващите 50 години планетата ще се нагрее с 2,3 градуса по Целзий над индустриалното ниво, а след това леко ще се охлади. Но считано от 2150 година ръстът на средната температура ще се възобнови и няма да престане през следващите 350 години. Нивото на Световния океан ще се вдигне с минимум три метра.

Според втория сценарий Земята ще се нагрява по-бързо, но към 2500 година резултатът ще бъде същият.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини