За пръв път специалисти по информационна защита регистрират повече киберинциденти, включващи възстановяването от рансъмуер атаки, отколкото справянето след кражба на данни – ясен белег, че киберпрестъпниците променят своите тактики. Това се посочва в ежегодния доклад за сцената на зловредния код през 2019 на американската компания за компютърна защита Trustwave.

Рансъмуер атаките са отговорни за 18% от инцидентите, които компанията е разследвала през миналата година – увеличение с четири процента в сравнение с 2018. Атаките, свързани с кражбата на финансова информация съставляват 17% от регистрираните инциденти – увеличение с един процент в сравнение с предходния период. Кражбата на данни, свързани конкретно с кражбата на банкови номера и регистрационни записи, падат съответно до 14% и 13% от 25% и 21% от регистрираните инциденти през 2018.

За атакуващата страна, рансъмуерът вече е нещо просто и лесно, обяснява Карл Сиглер, старши анализатор към Trustwave SpiderLabs. „Това е първия път, в който виждаме атакуващите да си поставят като основна цел инфектирането на системите с рансъмуер“, споделя той, цитиран от Dark Reading. „И това е до известна степен интересно, понеже, като тенденция, рансъмуерът беше залязал за година-две. А сега, той се завръща, защото той е лесен за монетизация“.

По отношение на настоящата ситуация с COVID-19, Сиглер отбелязва факта, че с десетки хиляди служители, работещи от вкъщи, векторите за атака към компаниите ще се увеличат. „Имате огромна част от работната сила, която никога досега не е работела от вкъщи и това ги прави уязвими. Неща, като фалшиви обновления и фалшивите пакети ще бъдат основна грижа тук, докато подобни неща преди бяха овладявани в офиса от професионалистите по сигурност“, заключава той.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари