Престъпници отмъкнали $6 млн. от руска банка чрез фалшиви транзакции със SWIFT

0
677

В края на миналата седмица от руската централна банка разкриха успешно проведена измама към институцията, при която неизвестна страна е успяла да пренасочи чрез системата на SWIFT 339.5 милиона рубли (над шест милиона долара).

Предполага се, че хакерите са успели да компрометират работната станция на отговорното лице в банката за трансферите чрез SWIFT и така са пренасочили огромната сума в своя сметка. Новината идва ден, след като стана ясно, че хакери са успели да проникнат в мрежата на индийската City Union Bank и са се опитали, отново посредством SWIFT да изтеглят над два милиона долара.

Томаш Фьолтин от ESET напомня, че тези два инцидента са само част от серия високопрофилни обири, направени чрез банковата система на SWIFT, която отговаря за осъществяването на трилиони долари дневно между банковите институции по света. Това са и поредните случаи в Русия и Индия. През декември хакери се опитаха да измъкнат над милион долара от руската „Глобекс“. Банковите власти са се справили сравнително успешно, като се предполага, че престъпниците са успели да изтеглят около $100 000. Не е такъв случая през 2016, когато хакери успяват да пренасочат над 31 милиона долара към собствени сметки посредством SWIFT. През лятото на 2016 пък, единствено бързата реакция на банков служител в Индия става причина $171 млн. да не се изпарят от трезора на местна банкова институция. За съжаление на банковите служители на местната централна банка в Бангладеш, атаката от февруари същата година има успех и престъпниците си тръгват с над 181 000 000 долара. Все пак, в случая, нещата може да са били доста по-зле. След като успяват да компрометират мрежата на банката и достигнат до управлението на SWIFT, хакерите почват да осъществяват банковите трансфери на части. При един от тях обаче е била направена правописна грешка, което събужда подозрението на властите. Следва проверка и спиране на подготвяното прехвърляне на други 20 трансфера на обща стойност от $850 000 000.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари