Шефът на Европол Роб Уейнрайт за пореден път сподели притеснението си от нарастващия обем и обхват на киберзаплахите с все по-засиленото професионализиране на престъпните групи. Уейнрайт разкри и размера на рансъмуер епидемията: средно се провеждат по 4000 атаки дневно с криптовируси. По отношение на професионализирането на киберпрестъпната сцена, Уейнрайт говори уверено за появата на криминални конгломерати, организации със стройна структура и йерархия.

„Това е един киберпрестъпен свят, който е много по-голям, по-интелигентен и по-отдаден от това, което се знае днес. И на този фон, ние все още имаме принципно ниски стандарти по киберсигурност“, споделя Уейнрайт в интервю за Ройтерс. Според него, тези групи вече реално заплашват части от критичната инфраструктура и целия банков сектор. За пример за нарастващия потенциал на този род групировки, Уейнрайт посочи атаките от по-рано тази година с WannaCry и NotPetya. Скорошен доклад на Националната одитна служба на Великобритания посочва и щетите нанесени от Wannacry: над една трета от тръстовете на Националната здравна служба и близо 600 общопрактикуващи лекари са били засегнати от атаката, която е можело да се спре просто с налагането на издаден месец по-рано пач за Windows, напомня той.

За реалностите на киберсцената говори също и доклад за заплахите, отчетени от началото на годината на Trend Micro. В него компанията споделя, че филтрите на защитните им системи са блокирали цели 82 милиона рансъмуер атаки само за първите шест месеца на тази година.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Учуден! Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Учуден!
Учуден!

Не се ли измориха?