През първото тримесечие на 2020 г. глобалните инвестиции в киберсигурност нараснаха с почти 10% до 10,4 милиарда долара, съобщиха анализаторите на Canalys. Най-силно изразеният ръст е регистриран в сегмента на решенията за сигурност на крайните точки (Endpoint Security). Ръстът се наблюдава на фона на увеличените разходи от страна на организациите, които взеха мерки за осигуряване на киберсигурността на дистанционно работещите хора в началния етап на пандемията от COVID-19.

Въпреки това, изразената положителна динамика беше характерна и за останалите пазарни сегменти. Така цената на решенията за мрежова сигурност се увеличи с 4% на годишна база до 3,7 милиарда долара. Инвестициите в интернет сигурност и защита на електронната поща нараснаха с 13,8% до 2,3 милиарда долара. В допълнение, продажбите на решения за защита на данните се увеличиха с 11,4%, до 500 милиона долара, докато увеличението с 11,4% и приходите от 2,3 милиарда долара бяха регистрирани в сегмента на аналитичните инструменти за идентифициране на уязвимите места в системите за киберсигурност.

Що се отнася до силите между доставчиците, Cisco е най-големият доставчик на оборудване за киберзащита. През януари-март 2020 г. нейният дял от общата сума, която е инвестирана в решения за киберсигурност, възлиза на малко повече от 9% . На второ място с дял от 7,8% – това е компанията Palo Alto Networks. Също, в челната петорка се нареждат Fortinet (5.9%), Check Point (5.4%) и Symantec (4.7%).

Въпреки, че масовият преход към дистанционен режим на работа доведе до увеличаване на инвестициите в киберсигурност, анализаторите предупреждават, че в близко бъдеще пазарът на решенията за информационна сигурност ще се сблъска с трудности поради намаляване на ИТ-бюджетите на организациите на фона на влошаващата се икономическа ситуация. От Canalys вярват, че през следващите 12 месеца предприятията ще намалят планираното по-рано увеличение на разходите за киберсигурност или ще се откажат от него напълно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари