fbpx
3.8 C
София

Приеха изключение в DMCA закона за замяна фърмуерите на рутерите

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Правозащитните организации Software Freedom Conservancy (SFC) и Electronic Frontier Foundation (EFF) успяха да постигнат въвеждането на промени в Закона за авторското право в цифровата епоха (DMCA, Digital Millennium Copyright Act). В резултат от тяхната работа в този закон в списъка с различните изключение бяха добавени и рутерите, за които вече не важат ограниченията на DMCA.

Веднъж на три години в Библиотеката на Конгреса на САЩ се събира специализирана комисия, която след публични дебати приема решение за преразглеждане на списъка с изключенията и с прегледа на различните ситуации, към които DMCA не може да бъде приложен. Този списък се формира за защита от възможните злоупотреби и необосновани ограничения, които могат да се разпространяват под прикритието на DMCA, без при това да има каквото и да било нарушение на авторските права.

Вече утвърдените за тази година изключения разрешават инсталирането на алтернативни фърмуери в рутерите с цел откриване и потвърждаване на възможно нарушение на копилефт лиценза, включително чрез използването на jailbreak. Това изключение дава на всички потребители възможност да удължат жизнения цикъл на своето мрежово устройство и след изтичане на срока на поддръжка от страна на производителя. Това може да стане чрез инсталирането на алтернативен фърмуер, какъвто е например OpenWrt.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини