Facebook внимателно проверява базираната в Бостън аналитична фирма относно договорите ѝ с правителствени агенции, съобщи Wall Street Journal в петък. Приложенията от фирмата Crimson Hexagon бяха прекратени от Facebook и Instagram, докато Facebook разследва дали фирмата може да е нарушила някоя от програмите си за разработчици. Crimson Hexagon извлича данни от обществените потребители от социалните медийни платформи като Facebook и Instagram, за да получи обобщени данни за потребителското поведение.

Компанията посочва Walmart, ABInBev и Adidas като клиенти на своя уебсайт, но също така има договори с множество американски правителствени агенции, включително Държавния департамент на САЩ и Министерството на вътрешната сигурност, както и руска организация с нестопанска цел, която използва Crimson Hexagon за изследване нагласите на руския народ за правителството на президента Владимир Путин.

Забраната на Crimson Hexagon изглежда е била предизвикана от това, че Facebook открива съществуването на тези правителствени договори. Wall Street Journal заяви, че е изпратил въпроси по-рано тази седмица на Facebook във връзка с партньорството на Crimson Hexagon с правителствени агенции. Facebook отговори, че не е знаела за договорите на Crimson Hexagon с правителствени агенции и до петък дейността на Crimson Hexagon е спряна.

Говорител на Facebook заяви, че въз основа на първоначалните констатации, Crimson Hexagon не е имал достъп до никакви данни от Facebook или Instagram, но компанията ще се срещне с Crimson Hexagon през следващите дни, за да продължи разследването. Политиката за разработчици на Facebook постановява, че данните, получени от Facebook, не могат да се използват в средствата за наблюдение – нещо, която е от особено значение при работа с държавни агенции. През 2017 г. американският Съюз за граждански свободи откри, че софтуерна платформа за наблюдение, наречена Geofeedia, която работи с правоохранителните органи, е изтегляла данни и постове на протестиращи от Facebook, Instagram и Twitter.

„Facebook има отговорността да помага за защитата на информацията за хората, което е една от причините, поради които в последните години сме затегнали достъпа до потребителските данни по много начини„, заяви в свое изявление вицепрезидентът на Facebook за продуктови партньорства.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари