fbpx
0.6 C
София

Призрачна радиостанция работи от 1982 година и никой не знае защо

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

В средата на руско блато недалеч от град Санкт Петербург може да се види масивна правоъгълна желязна врата. Отвъд ръждясалите решетки могат да се видят редица радио кули, изоставени сгради и и електропроводи, които достигат до огромна каменна стена. Това злокобно място е фокусът на една мистерия, която започва  разгара на Студената война.

Именно от това място идват сигналите на радиостанцията MDZhB, която руснаците понякога наричат МДЖБ, като някои от тях вярват, че това е своеобразен начин на президента на Русия Владимир Путин да следи всички живи същества на планетата. Изглежда наивно, но именно това съобщи през 2017 година британското издание express.co.uk. Към днешен ден се знае, само че сигналът идва именно от тази блатиста местност до Санкт Петербург.

Какво е MDZhB?

Да започнем с това, че се излъчва сигнал с честота точно 4625 KHz, която е модулирана с непрекъснат жужащ звук. Но понякога сред този шум могат да се различат кодови думи и цифри, произнасяни с руски акцент. Двадесет и четири часа в денонощието и седем дни в седмицата през последните три десетилетия се излъчва само скучен монотонен тон. На всеки няколко секунди към основния се добавя още един звук, сякаш от минаващ наблизо кораб. След това всичко продължава. Веднъж или два пъти седмично се чуват думи на руски език като „лодка“ и „агроном“ и това е. Но навсякъде, в произволна точка на планетата този предавател може да се слуша, ако радиото се настрои на честота 4625 KHz.

Счита се, че тази честота принадлежи на руските военни, въпреки че те никога не са признавали това. Всъщност има две от тези станции – едната близо до Санкт Петербург, а другата – в околностите на Москва. Те са започнали да излъчват своите сигнали в края на ерата на Студената война, когато комунизмът започва да запада. Странното тук е, че след разпада на СССР активността на тези станции не прекратява – напротив, рязко нараства.

Теориите

Отхвърляме конспиративните теории, че това може да са извънземни. По-правдоподобна е идеята, че станциите се използват от руската армия, за да засичат балистичните ракети по време на техния полет. Но това едва ли е вярно, понеже в сигнала на MDZhB не се забелязва влияние на доплеровия ефект.

Друго обяснение за излъчването на MDZhB е, че тази радиостанция се използва за измерване колко далече се намира слоят на атмосферата, отразяващ заредените частици. Би могло да се измерва времето на отиване и връщане на модулирания сигнал до някои от тези слоеве.

Изданието BBS счита, че това е система от типа на „Мъртвата ръка“.  Ако този сигнал, който може да се приеме от всяка точка на света, внезапно прекъсне, то ще последва автоматичното изстрелване на ракети с ядрен заряд без каквото и да било предупреждение. Прекъсването на този сигнал би се разтълкувало като изчезване на тези градове от лицето на Земята, след което следва незабавно отмъщение.


А вие какво мислите? Защо станцията MDZhB продължава да излъчва и за какво служи този сигнал?


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

20 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини