fbpx
6.1 C
София

Приложението на Epic Games, което превръща снимки в 3D модели е вече налично за iOS

Най-четени

Epic Games пуснаха приложението RealityScan за iOS. Безплатната апликация позволява на всеки да сканира реални обекти с телефона си и да ги превърне във висококачествени 3D модели.

Това приложение е плод на придобиването на Capturing Reality от страна на Epic Games. Capturing Reality се занимава със софтуер за фотограметрия. Също като компютърния софтуер на компанията, RealityScan комбинира 2D изображения, за да създаде безупречни 3D асети за игри и други виртуални среди. Идеята е да се даде възможност на разработчиците на игри и на други творчески екипи да сканират реални обекти по всяко време и на всяко място, за да могат след това да ги използват в проектите си.

За да сканирате даден обект, първо трябва да влезете в Epic акаунта си и да заснемете поне 20 кадъра на обекта от всички страни

Като движите телефона около обекта в реално време ви се показва карта, демонстрираща колко добре сте го заснели: зеленият цвят показва добре покритие зони, жълтото е за зони, които изискват още малко внимание и разбира се червеното е индикация, че частта от обекта все още не е добре заснета.

По време на снимането приложението автоматично качва и подравнява изображенията в облака. Може да прегледате модела през изгледа на камерата и да превключвате между картата и извършващото се рендериране. Когато искате да изрежете само изображението, тогава се появяват 3D дръжки, чрез които да го драгвате, което ви гарантира, че сте хванали само определения предмет без фона около него.

Най-добри резултати се получават при заснемането на прости предмети при равномерна недиректна светлина (отразяващи или мокри повърхности не се получават добре). Освен това е важно да се каже, че апликацията работи отлично с големи предмети, но прекалено малките, като дребни фигурки, не се пресъздават добре.

Когато приключите със заснемането на предмета може да го експортирате в Sketchfab (платформа за работа с 3D асети, също закупена от Epic миналата година), където е възможно да го използвате за 3D, виртуална реалност или за проекти с добавена реалност. Ако пък сте заснели нещо уникално може да се пробвате дори и да продадете 3D  модела. Най-вероятната клиентела за това са разработчици на игри, които се нуждаят от определен предмет за някаква виртуална среда.

RealityScan е налично за безплатно сваляне от App Store за iOS и iPadOS. От Epic Games съобщиха, че по-късно през годината ще има версия на същата програма и за Android, но явно това няма да стане, тъй като не остава много време до края на 2022 г.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини