По-рано тази сутрин стана ясно, че приложението за чат услуги ToTok всъщност е правителствен шпионски инструмент. Apple и Google премахната от своите маркети приложението за кратки съобщения ToTok след обвинения в правителствен надзор.

Според New York Times приложението за мигновени съобщения е обвинено, че представлява шпионско средство на правителството на Обединените арабски емирства.

Въпреки че е само на няколко месеца, ToTok отбеляза сериозен ръст на популярността, като милиони потребители от Близкия Изток го инсталираха на своите смартфони, но потребителската му база също така до голяма степен е изградена и от хора в Европа, Азия, Африка и Северна Америка.

„Не е на разположение“

В докладът на Ню Йорк Таймс обаче се твърди, че американските служители обвиняват приложението в използването на данните за местоположението на потребителя, с цел предоставянето на правителствените служители информация за ползвателите, включително личната кореспонденция, проведените аудио разговори, гласовите съобщения, движението и друга чувствителна лична информация като снимки.

В публикация в своя фирмен блог, от ToTok пишат, че приложението ще бъде „временно недостъпно“ както в App Store, така и в Play Store поради „технически проблем“.

 

„Докато съществуващите потребители на ToTok продължават да се наслаждават на нашата услуга без прекъсване, бихме искали да информираме новите желаещи да инсталират приложението ни, че сме наясно с проблемите с Google Play и Apple App Store и работим по отстраняването им.“

Компанията добави, че всеки нов потребител с телефон от Samsung, Huawei, Xiaomi и Oppo може да инсталира приложението ToTok от магазина за приложения на производителя, който е част от фърмуера на устройството по подразбиране. Всички други потребители на Android могат да изтеглят приложението ToTok от официалния уеб сайт на разработчика като временно решение. Разбира се, ние далеч не ви съветваме да го правите, тъй като обикновено такива публични обвинения не се отправят безпочвено, тъй като при доказването на клевета за тях се носи сериозна правна отговорност – силно вероятно е твърденията да са истина и ToTok да представлява умело маскиран инструмент за масово наблюдение и контрол, невинно представен като добронамерена услуга, която свързва хората и им позволява безплатно да изпращат кратки текстови съобщения по между си и да споделят снимки.

Един от най-съмнителните акценти в приложението е, че при него липсва каквото и да било криптиране на комуникацията, за разлика от услуги като WhatsApp на Facebook (за който за жалост наскоро също стана ясно, че е пропит с уязвимости) или Telegram на руския разработчик Павел Дуров, които използват криптиране от край до край на потребителската комуникация, ToTok трансферира съобщенията през сървърите на компанията в директен, чист вид, досущ както са написани. Това говори много само по себе си.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари