Сертач Ташделен е турски предприемач, който е създал приложението за предсказване на бъдещето Faladdin. То е вдъхновено от джина на Аладин. Описва Фаладин като неговото второ аз.

В магазина за приложения на Apple, описанието на програмата е „нещо повече от приложение за гадателство“

Ташделен твърди, че може да предвиди съдбата на даден човек, анализирайки неговото минало. Използва се турската традиция за гледане на кафе. Всеки ден, над един милион потребители на Faladdin качват снимки с чашата от кафето си. До 15 минути получават отговор от екипа на създателя.

От 1 милион заявки, 700 хиляди са на турски, 200 хиляди са на арабски и 100 хиляди са на английски

Около приложението има немалко съмнителни неща, то използва пищна реклама и дава бомбастични обещания. Има и съмнения за поверителността на потребителите. Въпреки това, от началото на 2017 до сега, е ползвано от над 20 милиона души.

Компанията има милионен бюджет за реклама и 30 служители. Плановете са за разрастване извън Турция в следващите 12 месеца. В категория Lifestyle на Google Play за Турция, Falladin е на първо място, дори пред Tinder.

Как започва всичко?

В началото приключението стартира като един WordPress блог, който Ташделен създава за майка си, която умело гледа на кафе. Между 2010 и 2019 година интересът постоянно се покачва. В началото само тя гледа на кафе за клиентите, но в последствие в сайта работят стотици други гадателки. Блогът се превръща в по-технологичен сайт, а след това се появява и приложение – Binnaz. То бива изтеглено 2 милиона пъти. Сертач се вдъхновява и решава да създаде Фаладин като сестринско приложение.

При Binnaz ресурсите са ограничени. Там има един гадател, който може да обслужва само един клиент едновременно. Започва работата върху енджин на базата на изкуствения интелект. Вдъхновен е от AlphaGo, първата компютърна програма, която побеждава професионален Go играч. Фаладин събира информация от потребителите и след това я свързва с предварително формулирана база от данни с различни интерпретации.

Тези разчитания са делно на група от 30 души, включително драматург, психолог, рекламен режисьор и писател

Миналата година идва решението да се премине на следващото ниво. Въпросните интепретации започват да се изпращат към OpenAI, за да се научи Фаладин да прави гадания автономно. Ташделен отказва да влезе в технически детайли, но споделя пред Rest of World, че първоначалните опити с AI са били абсолютен провал.

Връщал е изречения като „Чайката лети. Котката мърка. Има тетрадка.“

Доста семпли имплементации на кафените чаши, които не са вършили работа. С времето обаче технологията се е подобрила и към момента е погълнала над 6000 създадени от хора гадания, от които да се учи и става все по-добра.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари