Специалистите на Symantec съобщиха, че в китайските хакерски форуми е започнало активното рекламиране на нов софтуерен инструмент даващ възможност на всеки желаещ да създаде собствен рансъмуер.

Не са необходими абсолютно никакви знания и умения, понеже DIY приложението изисква само запълването на няколко съвсем опростени форми и кликването върху две иконки.

По аналогия с SDK (Software Development Kit), китайските хакери наричат този инструментариум TDK (Trojan Development Kit). Приложението се разпространява комерсиално и може да се закупи чрез еднократното заплащане на определена сума, която не се споменава. Но се рекламира много активно както на черния пазар, така и в социалните мрежи.

Symantec допълва, че приложението се е появило още в началото на 2017 година и са засичани атаки от създаден с негова помощ малуер. Създават се най-различни рансъмуери, базирани на малуера Lockdroid. Този рансъмуер не криптира файловете, а блокира мобилното устройство, като заменя PIN-а на потребителя с друг, зададен от атакуващия.

Интерфейсът на това приложение е съвсем опростен и изисква само няколко настройки на собствения рансъмуер:

  • Написване на съобщението за откуп
  • Задаване на код за отключване/декриптиране
  • Избор на иконка за новия малуер
  • Избор на анимация, която да се появява на блокираното устройство
  • Дали да има обфускация на кода.
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Милен
Милен
4 години

Аз не мога да бъда хакнат. Наистина не могат, има причина за това. 🙂 Да му мислят другите.