Приложение ни помага да пишем като Хемингуей

0
68

Няма начин да сте прочели роман или разказ на Хемингуей и да не сте намерили безброй доказателства за типичния му стил на писане. Американският писател е известен с адаптирането на теорията за „айсберга“ в литературата. Според тази теория, на повърхността трябва да се вижда съвсем малко, а в дълбочината да се крие истинският смисъл на нещата. Ето защо той ползва кратки изречения, почти не описва героите си, рядко опира до наречия и така нататък.

Ако сте начинаещ писател и желаете да постигнете ефекта от писането на този литературен гений, вече има уеб приложение, което ще ви помогне. Нарича се Hemingway и целта му да помогне на пишещите да опростят стила си. Приложението не ви позволява обичайните неща: да съхранявате и споделяте документи, да ги подреждате или коментирате. Можете просто да поставите свой текст и да видите какви „грешки“ в стила ще открие уеб инструментът. Оттам нататък остава сами да ги коригирате.

Подчертани в различни цветове ще бъдат следните стилистични проблеми: изречения, които се четат трудно (в жълто), изречения, които се четат много трудно (в червено), наречия (в синьо), думи, които имат по-прости синоними (в лилаво) и употреба на страдателен залог (в зелено). Приложението дори взема предвид факта, че наречията и страдателният залог не винаги са „грешка“ и просто отчита дали сте ги използвали твърде много или са в нормата.

Услугата е дело на Бен и Адам Лонг, които планират да създадат втора настолна версия, която да може да се изтегли на компютъра и ползва офлайн. Тази версия, за разлика от онлайн версията, ще може да съхранява файлове.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за